A férfiak sokkal könyebben fogynak, mint a nők!

British Journal of Nutrition 2014-ben közzétett egy tanulmányt, amiben túlsúlyos férfiakat és nőket vizsgált. Minden kísérletben résztvevő négyféle diétás módszerrel próbált lefogyni. Két hónap elteltével összehasonlították az eredményeket, és arra az eredményre jutottak, hogy a férfiak sokkal több kilótól szabadultak meg, mint a hölgyek.

Ezt a jelenséget érdekesnek találták, és elkezdtek utánajárni, hogy mi is okozhatja. A kutatás sikerrel járt, ugyanis rájöttek az okozóra. Mint kiderült ugyanis, a nagymértékben befolyásoló tényező a biológia. A férfiak általában nagyobb testűek, mint a nők, több izommal rendelkeznek, így vélhetően gyorsabb anyagcseréjük van. Jessica A. Culnane dietetikus szerint a férfiak több kalóriát igényelnek a testsúly fenntartásához. Ebből következik, hogy ha hirtelen esik a kalóriabeviteli szint, akkor a testsúly is arányosan gyorsabban csökken.

További ok, hogy nőknél nehezebb elérni fogyást, hogy magas a hormonmozgásuk! A hormonszint folyamatosan változik. Emiatt a nőknél az izomépítést és zsírégetést elősegítő hormonok 15-20-szor kisebb mértékben vannak jelen a testben, mint a férfiaknál.

Egy harmadik oka is lehet a hölgyek lassabb fogyásának, ez pedig a pajzsmirigy hormonszintje. Ez szabályozza az anyagcserét. Belegondolva, a nőknél a pajzsmirigy-rendellenességek is gyakoribbak. Ez a szerv tehát a nőknél lassabban, a férfiaknál sokkal gyorsabban működteti az anyagcserét.

A fogyás tehát a nőknél természetesen nem lehetetlen, de mindenképpen nehezebb, mint a másik nemnél.