Italok a karácsonyi ünnepléshez

Kizárólag 18 éven felülieknek!
Italok a karácsonyi ünnepléshez

Ahogy a szilveszter éjszakához automatikusan a pezsgőt kapcsoljuk az éjszaka italaként, úgy a karácsonyi ünnepléshez a különféle krémlikőröket. A családi vagy baráti összejövetelek mellé dukál valamilyen alkohol is, amit az ételhez, desszerthez fogyaszthatunk, ha az emelkedett hangulatot szeretnénk tovább fokozni. A sör, a bor és a pálinka a magyar otthonok jelentős részében előkerül ilyenkor, de nézzük, mit szokás még fogyasztani az ünnepekkor.

Tipikus karácsonyi italnak a különféle krémlikőrök számítanak egyebek mellett, ilyen a tojáslikőr, kávélikőr vagy éppen a csokilikőr, de a narancsos-kávés és csokoládés Meukow Xpresso likőr is tökéletes példa. Ezek a krémes italok akár a desszertet is helyettesíthetik, de az édes sütemények mellé is kínálhatjuk őket. Ha a vendégeink ételallergiával küzdenek, illetve meggyőződésből nem fogyasztanak tejet vagy tojást, találhatunk vegán, laktóz- és tojásmentes változatot is a krémlikőrökből. Házilag is gyárthatunk édes koktélokat, érdemes a kókuszos változatokat kipróbálni, amik akár desszert helyett is megállják a helyüket, hasonlóan működik a forrócsoki is, amit a kisebbeknek csak egy kis tejszínhabbal, a nagyobbaknak egy kis extra likőrrel tehetünk izgalmasabbá. Édes és finom alternatívát jelentenek a mákból, dióból készült likőrök is, ezek ráadásul az ünnepi hagyományokhoz is kicsit közelebb állnak, mint például a kókusz.

Ha pedig már hagyományokról van szó, régi szokás, hogy a karácsonyi asztal körül ülő család tagjai megosztoznak egy almán, a gyümölcsből mindenkinek jut egy szelet, ami az összetartozást jelképezi. Némileg modernizálva akár pálinkával, akár likőrrel is koccinthatunk, de az almapuncs vagy az almabor is tökéletesen megfelel a célra.

A téli időszakban a puncs és a forralt bor is nagyon népszerűek, ezek a vacsora utáni beszélgetések ideális kiegészítői lehetnek. Ha szeretnénk magunkat ahhoz tartani, hogy nem pulóver és a zokni kell ilyenkor, hogy melegítsen, akkor ezek az italok tökéletesen megfelelnek majd az elvárásainknak.


Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/ UnsplashKapcsolódó cikkek

Íme Amszterdam 3 kihagyhatatlan látnivalója

Íme Amszterdam 3 kihagyhatatlan látnivalója

Amszterdam valóban szuper hely, amely szinte bármelyik évszakban élvezhető.

Home office lakberendezés minimál stílusban

Home office lakberendezés

A home office ma már nem ismeretlen fogalom. Jó, ha az otthoni iroda tágas, rendezett, igényes, ehhez pont megfelelő a minimalista stílus.