Hogyan kell a bort tárolni

A bor tárolásakor több dolgot is figyelembe kell vennie.
Hogyan kell a bort tárolni

Kerülje a bor túlmelegedését és fagyasztását, mivel ezek a körülmények károsíthatják a parafát, és a parafa kinyomódhat. A túl sok napfénynek való kitettség károsíthatja a bort, és oxidációhoz vezethet. E problémák megelőzése érdekében vagy vásárolhat párásítót, vagy tarthat egy kis tál vizet a bor közelében. Mindkét esetben gondoskodnia kell arról, hogy a tálban lévő víz a borospincében lévő páratartalom szintje felett maradjon. Az is elengedhetetlen, hogy a pince rezgésmentes legyen, mivel a hosszan tartó lökdösődés és rázkódás idő előtti öregedéshez vezethet.

A bor tárolásához ideális páratartalom 50-80 százalék. A túl magas vagy túl alacsony páratartalom a bor romlását okozza. Ha a bort légmentesen záródó tárolóedényben szeretné tárolni, akkor a tárolóhelyre helyezhet egy tál vizet. Vagy időnként vízzel bepárásíthatja a fából készült falakat és a borállványt. Ne feledje, hogy a bor nem arra való, hogy örökké tartson! Ha bizonytalan a bortárolás helyes módját illetően, beszéljen egy borszaküzlet tulajdonosával. Jó ökölszabály, hogy a vörösborokat három éven belül, a fehéreket egy éven belül fogyassza el.

A fehérbort sötét helyen kell tárolni. A fénynek való kitettség gyorsabban öregíti. A sötét hely kulcsfontosságú a bor minőségének megőrzéséhez. A természetes napfény, a fénycsövek és az UV-sugarak különösen károsak a borra. De egy normál háztartási izzónak is jónak kell lennie. A közvetlen napfény elkerülése mellett az is fontos, hogy a bort állandó hőmérsékleten és páratartalomban tartsa. Még az is előfordulhat, hogy a bort hűteni kell, ha az állott.

Általában a bort pincében kell tárolni, mivel ez a legmegfelelőbb hely a bor tárolására. A pincéknek nedvesnek, de nem penészesnek kell lenniük. A garázsok és a padlások nem jó választás bortárolásra, mivel a hőmérséklet és a páratartalom szintje ingadozhat. Ha a bort hosszabb ideig szeretné tárolni, a pince a tökéletes hely.

Akár egy év múlva szeretné meginni, akár több évig tárolja, a palack megfelelő elhelyezése elengedhetetlen a minőség megőrzéséhez. Például egy csavarzáras palackot az oldalán kell tárolni, így a dugó nedves marad. Alternatív megoldásként a borosüvegeket függőlegesen is tárolhatja egy szekrényben. Ne felejtse el néhány havonta cserélni a pihenő palackokat, de erre nincs szükség, ha a bort azonnal meg kívánja inni.

A hőmérséklet mellett a páratartalom is fontos tényező. A borospincének a lehető legpárásabbnak kell lennie, mert a túl alacsony páratartalom a parafa kiszáradását okozhatja. A 80% feletti páratartalom penészedést és a bor idő előtti öregedését okozhatja. Egy egyszerű boros dugó jó megoldás, és a helyi boltban könnyen beszerezheti őket. Ezek körülbelül öt napig tarthatják el a bort, de az íze romlik, ha egy-két napig a hűtőszekrényben hagyja.

Kapcsolódó cikkek

Rendezze be otthonát skandináv stílusban!

Rendezze be otthonát skandináv stílusban!

Lakástrendek jönnek és mennek, de van egy irányzat, ami stabilan őrzi helyét a stíluskavalkádban és évek óta töretlen népszerűségnek örvend.

Klíma kültéri egységhez szükség van-e engedélyre?

Klíma kültéri egységhez szükség van-e engedélyre?

A tavasz és a nyár közeledtével egyre inkább aktuális lehet a klimatizálás kérdése.