Klíma kültéri egységhez szükség van-e engedélyre?

A meleg nyári napok ellen ugyanis egy ilyen berendezés aranyat érhet.
Klíma kültéri egységhez szükség van-e engedélyre?

Egy valamirevaló klíma rendszer esetében azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy a klíma kültéri egységhez szükség van-e engedélyre és ha igen milyenre. Az alábbiakban ezzel foglalkozunk.

Miért nem mindegy a kültéri egység helye?

Egy lakás klímával való felszerelésekor gyakori probléma, hogy a rendszer kültéri egységét hová és hogyan helyezzék fel. A legkézenfekvőbb megoldás az lenne, hogy minél közelebb a beltéri egységhez, a lakás külső falán, az épület homlokzatán. Elméletileg ennek a kivitelezése a legegyszerűbb, és így ez a megoldás jár a legkevesebb költséggel a megrendelőnek. Éppen ezért ha valaki éppen a Daikin klímák választékát böngészné, akkor érdemes a szükséges engedélyeknek is utánajárni, nem csak annak hol lenne a legjobb helye az inverternek. Egy kültéri egységet ugyanis nem lehet tetszőlegesen elhelyezni az épület homlokzatán.

Mikor nem szükséges engedély?

Engedélyeztetés terén nem kell egyből kétségbe esni, hiszen ma már nem kell feltétlenül építési engedély a klímaberendezés felszereléséhez. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet nevesíti, hogy klímaberendezés építményen vagy építményben való elhelyezése építési engedély nélkül végezhető.

Azonban ez csak arra az esetre vonatkozik, amikor a munka nem érinti az épület tartószerkezeti elemeit, azaz az épület tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell:

· megváltoztatni,

· átalakítani,

· elbontani,

· kicserélni,

· megerősíteni,

· újjáépíteni.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy más szabály ne vonatkozna rá, és semmilyen engedélyeztetésre nincs szükség.

Amikor nem kell engedély:

A teljesség igénye nélkül az alábbi pár esetben például biztosan nem kell majd engedélyeztetnünk egy kültéri egység felszerelését:

· kültéri egység nélküli klímaberendezés vásárlásakor

· ha a klimatizálás kiépítése során az épület tartószerkezetét, illetve tartószerkezeti elemeit nem érinti a kiépítés.

· társasház esetében a lakókkal közösen egyeztetve helyezhető el a klíma külső egysége, de: takarni kell és úgy kell elhelyezni, hogy a homlokzat ne sérüljön, a környezet ne szennyeződjön, ártalmas páralecsapódás ne keletkezzen.

Mikor kellhet engedély?

Természetesen egy klíma rendszer kiépítése nem mindig ilyen egyszerű és érdemes néhány más körülménynek is utánajárni, főképp ha vidéki ingatlanról, vagy társasházról van szó.

Településkép-védelmi rendelet

A legnagyobb akadályt az önkormányzatok településkép-védelmi rendeletei jelenthetik. Ezek általában szigorúbbak kevésbé engedik a klímaberendezés felszerelését. A klímaszerelést illetően nincsen egységes szabályozás, az egyes önkormányzatok eltérő tartalommal alkották meg a településvédelmi rendeletüket, és egy adott településen belül egyes területenként is eltérő lehet a szabály. Ezen a téren például gyakori eset, hogy az épület utcára néző homlokzatán tilos elhelyezni légkondicionáló-berendezést, amennyiben az a közterületről látható.

Társasházi szabályozás

Az önkormányzat rendelete mellett a társasház szabályozására is tekintettel kell lenni. A társasházi szabályzat korlátozhatja a kültéri klímaberendezések felszerelését a közös területeken. Ráadásul ez vonatkozhat a közterületről nem látható helyekre, hiszen itt a társasház állapota és a lakóközösség zavartalan életkörülményei jelentik a fő szempontot. Amennyiben ilyen jellegű tiltás nincs, akkor is az érintett lakók legalább kétharmadának beleegyezése szükséges a felszereléshez, de a társasház dönthet úgy, hogy ennél nagyobb többséghez köti a kültéri klímaberendezés felszerelésének lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek

Kémények és hatékonyság: Hogyan növelje fűtési rendszerének hatékonyságát

Kémények és hatékonyság: Hogyan növelje fűtési rendszerének hatékonyságát

Az otthoni fűtési rendszerek hatékonysága és megbízhatósága szempontjából a kémények kulcsfontosságú szerepet töltenek be.

Nélkülözhetetlen famegmunkáló szerszámok és tartozékok

Nélkülözhetetlen famegmunkáló szerszámok és tartozékok

A fával való munka során leginkább a kéziszerszámokra van szüksége.

A House & Garden tápoldatok – Kulcs a sikeres beltéri növénytermesztéshez

A House & Garden tápoldatok – Kulcs a sikeres beltéri növénytermesztéshez

A beltéri növénytermesztésben a megfelelő tápanyagok biztosítása elengedhetetlen a növények egészséges növekedéséhez és optimális terméshozamához.