Milyen időközönként érdemes nekifogni a lakásfelújításnak?

Lakásállapottól is függ, hogy a lakásfelújítást milyen időszakonként érdemes elvégezni, de általánosságban elmondható, hogy legalább 5-10 évente fontos lehet, hogy megőrizze a lakás állapotát és értékét.
Milyen időközönként érdemes nekifogni a lakásfelújításnak?

Ha a lakás időszakos karbantartása nem történik meg, akkor az idő múlásával egyre több probléma jelentkezhet, amelyek növelhetik egy későbbi felújítás költségeit.

A lakás felújítására akkor is szükséges lehet, ha új tulajdonos vásárolja meg, és szeretné, hogy úgy nézzen ki, ami a legmegfelelőbb számára, de akkor is, ha a lakás használata megváltozik (pl. nagyobb családi igények miatt). Ilyenkor akár a lakás nagyobb átalakítása is szükséges lehet, hogy megfeleljen az új igényeknek.

Felújításkor mindig érdemes figyelembe venni a lakás építési anyagait és szerkezetét is, hogy meghatározhassuk, mikor van szükség arra a bizonyos felújításra. A régi épületek általában többször igényelnek felújítást, mint a modern, új épületek, mivel az építési anyagok és a szerkezet idővel elhasználódott, és javításra szorul.

Fontos megemlíteni, hogy a lakásfelújítás nem csak a lakás állapotának javítását jelenti, hanem egyben a lakás értékét is növelheti. A lakás felújítása lehetővé teszi, hogy a lakás megfeleljen a jelen kor igényeinek, és ezáltal jobban értékesíthető legyen a közeljövőben.

Létezik több lakásállapot kategória, amelyek közül nem mind szorul(hat) felújításra, és amikből néhányat itt felsorolunk:

Új építésű lakás: ez egy olyan lakás, amely még sosem volt birtokolt, és az építést követően első alkalommal kerül használatba. Értelemszerűen itt van a legkisebb szükség egy felújításra az állapota alapján.

Felújított lakás:

Ez egy olyan lakás, amelynek az építési és/vagy a bútorozási munkáit végezték el és bizony ez a cikk is most épp erről szól.

Frissen festett lakás:

Ez már egy felújítási kategória, egy olyan lakás, amelynek a belső és/vagy a külső falai frissen festettek. Ez nem feltétlenül jelent teljes felújítást.

Azonnal beköltözhető lakás:

Egy olyan lakás, amely már átadásra készen áll, és azonnal beköltözhető. Neve azt sugallja, hogy új, újszerű, vagy felújított a lakás. Azonban nem biztos, hogy erről beszélünk. Hiszen azonnal beköltözhető egy olyan lakás is, amit nem ját át a huzat, nem?

Részlegesen felújított lakás:

Az egy olyan lakás, amelynek csak részlegesen végeztek felújítási munkákat, például csak a konyha vagy a fürdőszoba felújítása történt meg. A többi rész bármikor igényelheti a felújítás folytatását.

Javításra szoruló lakás:

Na, ez egy olyan lakás, amelynek mindenképpen szüksége van javításra, mivel elhasználódott vagy sérült a belső tere.

Átmeneti lakás:

felújítás szempontjából nem biztos, hogy az a kategória, amivel foglalkozni kell, hiszen ez egy olyan lakás lehet, amely rövid időre szóló bérbeadásra szolgál, míg valaki új lakást keres.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a kandalló karbantartásához

Tippek a kandalló karbantartásához

A kandalló hangulatos és hívogató hőforrás, de veszélyt is jelenthet az egészségre, ha nem megfelelően van karbantartva.

Klíma kültéri egységhez szükség van-e engedélyre?

Klíma kültéri egységhez szükség van-e engedélyre?

A tavasz és a nyár közeledtével egyre inkább aktuális lehet a klimatizálás kérdése.

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelemes rendszer telepítése költséghatékony, proaktív megoldás. Zöld energiát termel, növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát!