A szaunák történelme

Amikor először kezd el gondolkodni a szaunákon, talán nem tudja, hogyan jöttek létre.
A szaunák történelme

A legkorábbi szaunák lejtőbe ásott gödrök lehettek, vagy menedékként használták őket. Ezek a szaunák valószínűleg forró köveket és fát tartalmaztak, amelyeket tűzzel fűtöttek. A forró kövekre vizet öntöttek, hogy gőz szabaduljon fel. Később a szaunákat állandóvá tették, és a méregtelenítés népszerű módszerévé váltak.

Finnország a XVII. század elején nomád nép volt, és az első szauna az őslakosok izzasztó páholyaihoz hasonlított. Állatbőrből vagy faágakból készült, a tűz és a víz pedig a "loylyt", a testet megtisztító gőzkitörést biztosította. Ahogy a finnek letelepedtek, egyre merevebb szaunákat kezdtek építeni. Az ország legkorábbi szaunái valószínűleg a földbe ásott kis gödrök voltak, amelyeket állatbőr vagy faágakból készült réteggel fedtek be.

A háború után a szaunaterápia egyre népszerűbbé vált Skandináviában. A keringési és szívbetegségek kezelésére használták, sőt, rendszeres kezelési formává vált. Bár a finnek még mindig ferde szemmel nézik a vényköteles szaunázás gondolatát, a keletnémet orvosok szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására írták fel, és a költségeket kezdetben az egészségbiztosítás fedezte. A szaunázás Európa-szerte folyamatosan növekszik. Még Oroszországban is népszerű a gőzfürdő.

Az első szaunákat feltehetően Finnországban építették i. e. 2000 körül. Abban az időben a szauna sokkal több volt, mint gőzölgő relaxációs eszköz; életmódot jelentett. A szaunázás kezdeti időszakában az emberek állatbőröket terítettek a bejárat fölé, hogy melegen tartsák magukat. A szaunázók gyakran fertőződtek meg betegségekkel, amelyek gyorsan terjedtek nagy tömegben. A szaunázás azonban még ma is népszerű Finnországban, ahol a finnek az ezerkilencszázas évek eleje óta fenntartják ezt a gyakorlatot.

A szauna eredete ismeretlen, de a szaunák legkorábbi formáit tűzzel fűtötték. Finnországban a szaunák fából készültek, és "savu" néven emlegették őket, mielőtt kéményes fém fakályhára cserélték. A finnek hozták ezt a szaunakultúrát Észak-Amerikába, és 1638-ban telepedtek le ott. A modern szaunák sok ember számára luxusnak számítanak. Ha szauna vásárlásán gondolkodik, akkor jó úton jár. Érdemes egy pillantást vetni a szaunák történetére.

A szaunázás számos előnnyel jár. Mindenekelőtt hozzájárulnak a mindenféle okból bekövetkező halálozás kockázatának csökkentéséhez. Mivel a szaunázás a test minden részére hatással van, csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri betegségek kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyakori szaunázás segíthet megelőzni a stroke-ot és a szívbetegségeket. Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát is. Ez jó hír a krónikus betegségekben szenvedőknek. Emellett a szaunázás egészségügyi előnyei már régóta ismertek.

Szerző: www.skandimania.com

Kapcsolódó cikkek

Minden, amire egy építkezésnél szükség lehet

Minden, amire egy építkezésnél szükség lehet

Összegyűjtöttünk mindent, amire egy építkezésnél szükség lehet. Így előre felkészülhetünk arra, hogy mi mindenre lehet szükségünk ilyen téren.

Napelem tetőre

Megújuló energiaforrások Magyarországon

A világon egyre több helyen találkozhatunk a megújuló energiaforrások hasznosításával.

Tippek az ágyneműk online vásárlásához

Tippek az ágyneműk online vásárlásához

Van néhány dolog, amivel tisztában kell lennie, amikor ágyneműt vásárol online.