A szaunák történelme

Amikor először kezd el gondolkodni a szaunákon, talán nem tudja, hogyan jöttek létre.
A szaunák történelme

A legkorábbi szaunák lejtőbe ásott gödrök lehettek, vagy menedékként használták őket. Ezek a szaunák valószínűleg forró köveket és fát tartalmaztak, amelyeket tűzzel fűtöttek. A forró kövekre vizet öntöttek, hogy gőz szabaduljon fel. Később a szaunákat állandóvá tették, és a méregtelenítés népszerű módszerévé váltak.

Finnország a XVII. század elején nomád nép volt, és az első szauna az őslakosok izzasztó páholyaihoz hasonlított. Állatbőrből vagy faágakból készült, a tűz és a víz pedig a "loylyt", a testet megtisztító gőzkitörést biztosította. Ahogy a finnek letelepedtek, egyre merevebb szaunákat kezdtek építeni. Az ország legkorábbi szaunái valószínűleg a földbe ásott kis gödrök voltak, amelyeket állatbőr vagy faágakból készült réteggel fedtek be.

A háború után a szaunaterápia egyre népszerűbbé vált Skandináviában. A keringési és szívbetegségek kezelésére használták, sőt, rendszeres kezelési formává vált. Bár a finnek még mindig ferde szemmel nézik a vényköteles szaunázás gondolatát, a keletnémet orvosok szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására írták fel, és a költségeket kezdetben az egészségbiztosítás fedezte. A szaunázás Európa-szerte folyamatosan növekszik. Még Oroszországban is népszerű a gőzfürdő.

Az első szaunákat feltehetően Finnországban építették i. e. 2000 körül. Abban az időben a szauna sokkal több volt, mint gőzölgő relaxációs eszköz; életmódot jelentett. A szaunázás kezdeti időszakában az emberek állatbőröket terítettek a bejárat fölé, hogy melegen tartsák magukat. A szaunázók gyakran fertőződtek meg betegségekkel, amelyek gyorsan terjedtek nagy tömegben. A szaunázás azonban még ma is népszerű Finnországban, ahol a finnek az ezerkilencszázas évek eleje óta fenntartják ezt a gyakorlatot.

A szauna eredete ismeretlen, de a szaunák legkorábbi formáit tűzzel fűtötték. Finnországban a szaunák fából készültek, és "savu" néven emlegették őket, mielőtt kéményes fém fakályhára cserélték. A finnek hozták ezt a szaunakultúrát Észak-Amerikába, és 1638-ban telepedtek le ott. A modern szaunák sok ember számára luxusnak számítanak. Ha szauna vásárlásán gondolkodik, akkor jó úton jár. Érdemes egy pillantást vetni a szaunák történetére.

A szaunázás számos előnnyel jár. Mindenekelőtt hozzájárulnak a mindenféle okból bekövetkező halálozás kockázatának csökkentéséhez. Mivel a szaunázás a test minden részére hatással van, csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri betegségek kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyakori szaunázás segíthet megelőzni a stroke-ot és a szívbetegségeket. Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát is. Ez jó hír a krónikus betegségekben szenvedőknek. Emellett a szaunázás egészségügyi előnyei már régóta ismertek.

Szerző: www.skandimania.com

Kapcsolódó cikkek

Napelem tetőre

Megújuló energiaforrások Magyarországon

A világon egyre több helyen találkozhatunk a megújuló energiaforrások hasznosításával.

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

Összegyűjtöttünk 6 fontos kérdést az otthoni napelemekkel kapcsolatban és igyekszünk kielégítő választ is adni ezekkel kapcsolatban.

Így válasszunk klímaberendezést

Hogyan válasszunk klímaberendezést?

Fontos, hogy a döntésünk előtt néhány szempontot figyelembe vegyünk.