A telefon története

1893. február 15-én, Budapesten megkezdte adását a Telefonhírmondó. Puskás Tivadar fedezte fel 123 évvel ezelőtt ezt az újdonságot. Ezzel megkezdődött a folyamatos fejlődés.
A telefon története - ki találta fel a telefont?

"Üdvözöljük Budapest lakosságát. Üdvözöljük olyan szokatlan módon, mely páratlan a világon. Üdvözöljük az első várost, amelyből a telefonhírmondó az egész világon győzedelmes útjára indul." ezekkel a szavakkal kezdte meg adását az ún.”Beszélő Újság", a rádió előde. Az első stúdió az V. kerületi Magyar utca 6. számú házban volt, ahol négy szerkesztő és mintegy száz tudósító dolgozott. A hírmondó kezdetekor huszonöt előfizetővel büszkélkedhetett, ez a szám öt évvel későbbre már ötezerre nőtt. Az előfizetési díj havonta egy forint ötven krajcár volt. A telefonhírmondó célja a lehető leggyorsabb hírszolgáltatás volt, amit feltalálója úgy tudott elérni, ami előtte szinte elképzelhetetlen volt, mégpedig úgy, hogy egyetlen egy mikrofonba olvastak hírt, ami a város több különböző pontján egyszerre volt hallható. Politikai, helyi, közérdekű és tőzsdei híreken kívül időnként a közép-európai időt is bemondták.

A következő nagyobb lépés a vezetékes telefon lett. A vezetékes telefonok olyan készülékek, melyek vezetékkel kapcsolódnak a központhoz. Az úgynevezett tárcsás készülékek a tárcsa segítségével a számokat a központba továbbítják. A jelzésrendszer leginkább szünetáramú, azaz a számnak megfelelő impulzusszaggatást végeznek. Az impulzálás a tárcsa visszafutásakor történik. Egy másik fajtája a vezetékes telefonoknak a nyomógombos készülék. Ennél egy számgomb benyomásakor a vonalon bizonyos ellenállás került a vonalba.

1945-ben készültek el a mobiltelefonok nulladik generációi, ezek voltak a mobil rádiótelefonok. Azonban ezeket még nem sorolták a mobiltelefonok közé, a készülékeket a hadsereg használta a könnyebb kommunikáció érdekében. A Bell Labs mérnökei a bázisállomások technológiáját már 1947-ben kifejlesztették, végül 1970-ben a hívásátadást is feltalálták. A világ első automata mobiltelefon rendszerét az Ericcson szakemberei vezették be. Ezeknek a telefonoknak néhány magas rangú előfizetője volt és autóban használhatták őket az akkumulátoruk nagy mérete miatt. Azonban az első működő mobiltelefont a Motorola készítette el. Magyarországon a rendszerváltás idején, 1990-es években jelentek meg először a mobiltelefonok. Eleinte csak telefonálásra voltak alkalmasak, az sms-ezést csak később, 1995-ben tették lehetővé.

A 21. század egyik legnagyobb technológiai fejlődése az okostelefon gyártása. Ezeken már tudunk böngészni nagy sávszélességben, közösségi hálózatokat látogathatunk illetve válogathatunk a legkülönfélébb alkalmazások közül.  2007-ben dobták piacra az iPhone készülékek első operációs rendszerét, a Google pedig az első Androiddal rendelkező készüléket 2008-ban. A későbbi években folyamatosan dobták piacra a jobbnál jobb készülékeket a gyártók és napjainkban már hatalmasra gyarapodott az okostelefonok piaca. 

Kapcsolódó cikkek

Egyre okosabb mobilok

Egyre okosabb mobilok

Az okostelefonok már most többet tudnak, mint használóik.

Hogyan turbózzuk fel a laptopunk sebességét?

Hogyan turbózzuk fel a laptopunk sebességét?

Ha már nem birkózik meg több feladattal.

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelemes rendszer telepítése költséghatékony, proaktív megoldás. Zöld energiát termel, növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát!