Az autó fékrendszerének működése

Az alábbi cikkben részletesebben foglalkozunk az autók fékrendszerének működésével, ha esetleg fékjavításra Kaposvár és környékén is szükségünk lenne.
Az autó fékrendszerének működése

Az utóbbi években azt tapasztalhatjuk, hogy bizony egyre több autó gurul az utakon, ami így nagyobb forgalmat és nagyobb odafigyelést is igényel. A biztonságos közlekedéshez azonban elengedhetetlen a megfelelő műszaki állapotú autó. Ennek egyik alapfeltétele az autó fékrendszerének működése, amit az alábbiakban jobban ki is fejtünk.

Amit a fékekről tudni érdemes

Bizonyára sokan tudják, hogy a fék szerepe az, hogy lassítsa vagy megállítsa az autót, illetve álló helyzetben rögzítse a járművet. Folyamatos haladás közben pedig csökkenthetjük vele a jármű sebességét az elvárható határokon belül. Értelemszerűen a fizika törvényeit nem tudjuk felülírni a fékekkel sem, így például 150 km/h-s sebességnél pár méteren belül egyetlen fékkel sem fogunk tudni megállni. Azonban így is a fékrendszer az egyik legfőbb biztonsági berendezése az autónak, nélküle autóval való közlekedés gyakorlatilag lehetetlen lenne.

Fékek működésének folyamata

Napjainkban az autók úgynevezett hidraulikus fékmozgatással működnek. Ennek lényege, hogy a jármű lassításához vagy megállításához szükséges erőt a sofőr fejti ki a fékpedál nyomásával. A hidraulikus rendszer ezt az impulzust továbbítja a kerekeknél lévő fékekhez, hogy aztán az autó a kellő mértékben lassulni tudjon.

Kicsit részletesebben: a pedál lenyomásával nyomás keletkezik a főfékhengerben. Innen csöveken keresztül jut tovább a forgó kerekekhez. Itt a nyomást a munkahengerek erővé alakítják át. Ekkor a fékbetétek a dob vagy a féktárcsa felületéhez nyomódnak, súrlódásuk pedig a mozgási energiát hőenergiává alakítja át.

Ebből is jól látszik, tehát, hogy egy eléggé összetett rendszerről van szó, amiben mindennek tökéletesen kell működnie ahhoz, hogy megfelelően lassítani tudjuk az autót vagy meg tudjunk állni vele.

Milyen féktípusok vannak?

A ma is gyártott gépjárműveknél alapvetően kettő féktípus van használatban: a tárcsafék és a dobfék. A tárcsafék egy mechanikus rendszer, ami egy kerékkel együtt forgó tárcsát használ. Amikor a pedál lenyomása után az impulzus megérkezik a munkahengerekhez, szétfeszíti a dugattyúikat, a fékpofákat pedig a féktárcsához préseli. A tárcsaféket többnyire az első kerekeknél alkalmazzák, mert a többi típushoz képest hatékonyabb fékezést tesz lehetővé és kevésbé igényli a karbantartást is.

A dobfék a kerekeken lévő fékpofák és fékdobok közreműködésével éri el a fékhatást. A dobokhoz érintkező fékpofák a súrlódást hővé alakítják, innentől kezdve pedig létrejön az elvárt lassulás.

Milyen fékrendszerek vannak egy autóban?

Sokan nem tudják, de egyetlen gépjármű is több fajta fékrendszerrel rendelkezhet. A KRESZ előírásai szerint egy autónak három működő fékrendszerrel kell rendelkeznie: üzemi, biztonsági és rögzítő fékkel. A legelős és legfontosabb a biztonságos haladás szempontjából az üzemi fékrendszer, ami biztosítja az autó megállását vagy lassítását.

A biztonsági fékrendszer gyakorlatilag egy biztonsági hálót adhat számunkra, hiszen akkor lép működésbe, amikor az üzemi fékrendszer bizonyos okból meghibásodik.

A rögzítő fékrendszer, vagy ismertebb nevén kézifék a haladás lassításában alapesetben nem vesz részt, csak az autó rögzítését szolgálja.

Legyen szó bármelyik fékrendszerről is, törvényi előírás, hogy az üzemi fék az összes kerékre hasson és hogy a fékek működését az autó hátulján piros féklámpa jelezze.

Összegezve:

A fékrendszer karbantartására emiatt és saját biztonságunk érdekében is figyelmet kell fordítani, hiszen egy megbízhatatlanul működő fékkel üzemelő autó maga is megbízhatatlanná és veszélyessé válik. Szerencsére ma már a fék javítás Kaposvár és környékieknek megbízható autószerelőnél is kivitelezhető, így nem szükséges a drága szakszervizekben sorban állnunk.

Kapcsolódó cikkek

EGR tisztítás gyorsan és hatékonyan

EGR tisztítás gyorsan és hatékonyan

A TerraClean innovatív technológiája megoldást nyújt az EGR szeleppel szerelt gépjárművek problémájára, amit a felgyülemlett korom lerakódások okoznak.

Az autó fékrendszerének működése

Az autó fékrendszerének működése

Így működnek az autók fékrendszerei.

Legújabb őrület a terepjárósok között a LED fényhíd

Legújabb őrület a terepjárósok között a LED fényhíd

Egyre több terepjárón és pick up-on láthatunk nagy teljesítményű a teljes tetőn átívelő LED lámpát.