A férfiak sokkal könnyebben fogynak, mint a nők!

Ma már szinte természetes, ha egy nő fogyókúrázik, vagy diétázik. Ilyenkor mindenki a kalóriákat számolja, figyel a cukormennyiségre, átalakítja a táplálkozását, mindezt azért, hogy elérje a kívánt testsúlyt. Eközben a férfiak a zsíros húsokat csirkemellre váltják, és pár nap alatt többet fogynak, mint a nőt hetek-hónapok alatt. De miért??
Nehezebben fogynak a nők

A British Journal of Nutrition közzétett egy tanulmányt, amiben túlsúlyos férfiakat és nőket vizsgált. Minden kísérletben résztvevő négyféle diétás módszerrel próbált lefogyni. Két hónap elteltével összehasonlították az eredményeket, és arra az eredményre jutottak, hogy a férfiak sokkal több kilótól szabadultak meg, mint a hölgyek.

Ezt a jelenséget érdekesnek találták, és elkezdtek utánajárni, hogy mi is okozhatja. A kutatás sikerrel járt, ugyanis rájöttek az okozóra. Mint kiderült ugyanis, a nagymértékben befolyásoló tényező a biológia. A férfiak általában nagyobb testűek, mint a nők, több izommal rendelkeznek, így vélhetően gyorsabb anyagcseréjük van. Jessica A. Culnane dietetikus szerint a férfiak több kalóriát igényelnek a testsúly fenntartásához. Ebből következik, hogy ha hirtelen esik a kalóriabeviteli szint, akkor a testsúly is arányosan gyorsabban csökken.

További ok, hogy nőknél nehezebb elérni fogyást, hogy magas a hormonmozgásuk! A hormonszint folyamatosan változik. Emiatt a nőknél az izomépítést és zsírégetést elősegítő hormonok 15-20-szor kisebb mértékben vannak jelen a testben, mint a férfiaknál.

Egy harmadik oka is lehet a hölgyek lassabb fogyásának, ez pedig a pajzsmirigy hormonszintje. Ez szabályozza az anyagcserét. Belegondolva, a nőknél a pajzsmirigy-rendellenességek is gyakoribbak. Ez a szerv tehát a nőknél lassabban, a férfiaknál sokkal gyorsabban működteti az anyagcserét.

A fogyás tehát a nőknél természetesen nem lehetetlen, de mindenképpen nehezebb, mint a másik nemnél.

Kapcsolódó cikkek