Hogyan használd jól a futópadot

A futópad egy rendkívül hatékony fitneszgép, ami számos előnnyel rendelkezik.
Hogyan használd jól a futópadot

A futópad egy rendkívül hatékony fitneszgép, ami számos előnnyel rendelkezik. Az edzőgép használata során azonban egy-két dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartani annak érdekében, hogy az edzéseket sérülésmentesen és a gép állagát megőrizve végezhessük. Ezt a néhány hasznos dolgot gyűjtöttük most itt össze.

A kapaszkodó megfelelő használata és az optimális testhelyzet

A futás során a fogantyút ne fogjuk folyamatosan, mivel olyan testhelyzetet eredményez, ami nem megfelelő, és később akár hát- vagy nyakfájáshoz is vezethet. A kezdők számára segítséget nyújthat a bemelegítés során, de utána engedjük el, mert a kapaszkodó fogása könnyíti a gyakorlatot és a természetes futómozgást is gátolja. Futópados futásnál, elsősorban a kezdők két alapvető hibát szoktak elkövetni, ami a testtartás szempontjából igen káros lehet. Az egyik az előredőlés, ami sokszor a kapaszkodó fogásából is fakadhat, a másik pedig a folyamatos lefelé nézegetés. A letekintgetés vezethet akár szédüléshez vagy a mozgásunk romlásához is, ezért kerüljük, nehogy megszokássá váljon. Ne izguljunk azon, hogy leesünk a gépről. Tartsuk a lábunkat a testünk alatt és próbáljunk természetes módon futni, ha így teszünk semmi bajunk nem történhet.

A mozgó futópadról ne ugorjunk le!

Számos esetben látható, főleg kezdő felhasználók esetén, hogy a futópad használója nem várja meg a gép leállását, hanem leugrik róla. Ezt soha ne tegyük, mivel komoly baleseti forrás lehet! Először mindig a futógépet állítsuk le és csak utána szálljunk le róla. Ha csökkenteni akarjuk az edzés-megszakításokat, akkor minden szükséges dolgot készítsünk elő futás előtt, hogy minél kevesebbszer kelljen megállnunk. Tartsuk kéz közelben a törölközőt, illetve megfelelő mennyiségű folyadékkal is szereljük fel magunkat, ami a hosszabb futások esetén mindenképpen szükséges! A kijelző mellett, az izotóniás italok és energiaszeletek tárolására mindig van egy kialakított rész, használjuk őket.

Nyújtás, bemelegítés és a levezetés is javasolt

Ne felejtsük el, hogy futópados mozgás esetén is be kell magunkat melegíteni. Érdemes egy könnyed sétával kezdeni az edzést és fokozatosan emelni a sebességen. Erre minden esetben szánjunk legalább 5 percet az edzések elején. A bemelegítéshez hasonlóan az edzést követően vezessünk le egy kisebb tempójú kocogással vagy sétával, és ne hirtelen álljunk meg. Így a sérüléseket és az edzést követő esetleges szédülést, rosszullétet könnyebben elkerülhetjük. Ha levezetés nélkül állunk le az edzéssel, akkor bizony a hirtelen vérnyomáscsökkenés miatt a szédülésen kívül még rosszullét is kialakulhat.

A megfelelő tempó megválasztása

Az edzés intenzitását az emberek egy része nem a céljának megfelelően határozza meg. A túl alacsony tempóban végzett hosszabb futás során a pulzusunkat nem pörgetjük fel a megfelelő szintre, így a leadott kalória is jóval kevesebb. A másik véglet, amikor egy túlságosan gyors tempót állítunk be, és addig futunk amíg bírunk. Ez egyfelől nem tart sokáig, ezért nagy eredményekben ne reménykedjünk, ráadásul baleset és sérülésveszélyes is. Az edzésprogramot ugyanúgy kell megtervezni ebben az esetben is, mint kültéri futás során. Bemelegítéssel kezdjünk és levezetéssel végezzünk, ahogy azt már az előzőekben is említettük. Tegyük az edzést változatossá és kövessük a fokozatosság elvét. Egy versenyre való felkészülés során jelenjenek meg a gyorsabb tempójú rövid futások, emelkedőfutások és a könnyed hosszú futások is. A hosszú futásokat érdemes a verseny napjára tenni, ami általában vasárnap. Ekkor jobb esetben több időnk is van és szoktatjuk a szervezetünket, a vasárnapi versenynaphoz. A beltéri futás során kisebb ellenállással futunk, ugyanis semmilyen mértékű szél sem zavar minket. Ebből kifolyóan a hasonló tempójú futás a futópad esetén kisebb energiabefektetést igényel. Ezt ellensúlyozhatjuk egy kis, 1-2 %-os dőlésszög beállításával.

Foglalkozzunk a karbantartással is!

A futópad élettartama megfelelő karbantartás mellett megsokszorozható. A futógép legnagyobb odafigyelést igénylő része a futószalag. Ezt évente 2-3 alkalommal kenni kell. Folyamatosan figyelni kell arra is, hogy ne legyen túl laza és ne legyen a felületén sérülés. A gép csavarjai a használatból fakadóan kilazulhatnak, így időszakosan ezeket is ellenőriznünk kell és ha szükséges, akkor húzzunk rajta.

Bár a futópados edzés sokak számára egy kicsit furcsának tűnhet, de ha megszokjuk, akkor sok előnyét élvezhetjük. Bármikor, az időjárástól függetlenül, egy kényelmes szobában, zene kíséretében tudjuk elvégezni a napi mozgást. Ráadásul a család minden tagjának nyújthat kikapcsolódást.

Kapcsolódó cikkek

Nagyanyáink praktikái

Kati-Patika

A Kati-Patika weboldalon olyan hasznos tanácsokat találhatsz, amelyeket a mindennapokban is bátran felhasználhatsz.

Tej: csótánytej, a szuperital

A friss csótánytej a legújabb szuperital!

Hallottál már a csótánytejről? A cikkünk erről a különleges italról szól.

Fogyás - MultiSlim

A MultiSlim segít a gyors fogyásban

A MultiSlim segít a felesleges zsírtól való megszabadulni.