A friss csótánytej a legújabb szuperital!

Lehet, hogy egyszer még a tehéntej népszerűségét is fel fogja váltani a szuperegészséges csótánytej..de a csótány hogy tud egyáltalán tejet adni??
Tej: csótánytej, a szuperital

A csótányokat egy indiai kutatócsoport kezdte el nemrégiben vizsgálni. Kifejezetten egyféle fajt figyeltek meg, az úgynevezett Diploptera punctatát. Ez a csótányfaj kifejezetten a Csendes-óceán környékén honos, és igen különleges. Az a legnagyobb érdekessége, hogy bár az átlagos csótányok nem adnak tejet, ez a fajta mégis képes rá.

Amikor egy Diploptera punctata anya életet ad utódjának, a születést követően fehérjekristályokat tartalmazó tejet szivárogtat a babacsótányokba. Ezt a jelenséget figyelték meg és kezdték vizsgálni a tudósok, és igen érdekes, nem elhanyagolható eredményekre jutottak. Azt figyelték meg ugyanis, hogy ez a fehérjében gazdag anyag magas szénhidrát- és tápanyagtartalmú. Mivel azonban egy csótány megfejése lehetetlen vállalkozás lenne, a kutatók laboratóriumi körülmények között szeretnék a tejfehérje kristályokból az előállításáért felelős géneket kivonni és lemásolni.

Ha ez az eljárás sikerrel jár, és szintetizálni tudják az anyagot, illetve tejet tudnak belőle majd előállítani, akkor ez lehet a jövő „szuperitala”. Ez az eredmény pedig egy jobb jövőt hozhat a világba, mivel a magas kalóriatartalomnak köszönhetően az éhező országokba könnyebben lehet majd a napi táplálékszükségletet biztosítani. Így lehet ez a kicsi és ritka élőlény az emberiség megmentője.

„Ez egy fantasztikus módja a fehérjekiegészítésnek! Épp ideje volt már egy ilyen élelmiszer megjelenésének!” – nyilatkozta Subramanian Ramaswamy, a kutatás megfigyeléséből tanulmányt készített szerző.

Kapcsolódó cikkek

D-vitamin, mint a legfontosabb vitamin a szervezetben

A D-vitamin bevitel fontossága

A D-vitamin nem megfelelő bevitele számos betegség alapjául szolgálhat.

Harcoljunk az elhízás ellen!

Harcoljunk az elhízás ellen

Hazánkban minden ötödik gyermek túlsúlyos, ami komoly szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Ennek megelőzésére nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Az emberek hétfőn keresnek fogászatot?

Az emberek hétfőn keresnek fogászatot?

Átnéztük a Fogászat.hu oldal elmúlt egy éves látogatottsági adatait, és érdekes információra bukkantunk.