Hogyan tartósítsuk az édesburgonyát hosszú távú tárolásra és felhasználásra?

Az édesburgonya sokoldalú zöldség, amely számtalan módon elkészíthető. Ha hosszú távú tárolás és felhasználás céljából szeretné tartósítani ezeket az ízletes zöldségeket, néhány fontos dolgot érdemes szem előtt tartani.
Hogyan tartósítsuk az édesburgonyát hosszú távú tárolásra és felhasználásra?

Először is, válassza ki a helyi piacon kapható vagy webáruházból rendelt legszebb és legédesebb illatú bio édesburgonyákat. Sima, élénkpiros héjuknak és kemény, ropogós húsuknak kell lennie.

Mossa és hámozza meg az édesburgonyát, majd vágja vékony csíkokra vagy darabokra. Terítsük őket egy sütőlapra vagy egy edénybe, hogy a levegőn száradjanak. Tárolja őket hűvös, sötét helyen, amíg készen nem áll a főzésre.

Szeletekben vagy pürésített formában le is fagyaszthatja őket. Csak arra ügyelj, hogy a pürésített vagy szeletelt édesburgonyához adj egy kis citromlevet, hogy ne legyen pépes a fagyasztás során.

Egy másik módszer az édesburgonya tartósítására a blansírozás. Ennek során a gumókat puhára főzzük, majd jégen gyorsan lehűtjük. Ez egy jó módszer arra, hogy a gumók frissek maradjanak a felhasználásig, mivel így megakadályozható, hogy a héjuk elszíneződjön vagy megbarnuljon.

Ha az édesburgonya megfőtt, vegye ki a vízből, és hagyja teljesen kihűlni. Ha kihűltek, tegye át őket egy műanyag fagyasztózacskóba vagy fagyasztásra alkalmas tárolóedénybe.

Alternatívaként az édesburgonyát egészben is megfőzheti, majd feldarabolhatja. Ha így tesz, mindenképpen alaposan öblítse le őket, mielőtt sötét, hűvös, jól szellőző helyen tárolja őket.

Ha az édesburgonyát a főzést követő néhány héten belül tervezi elfogyasztani, akkor a legjobb, ha nem hűti be. A hűtés megkeményítheti a burgonya belsejét, és csökkentheti tápanyagtartalmát, így kevésbé lesz egészséges a fogyasztása.

Az édesburgonya tárolás előtti érlelése

A hosszabb eltarthatóság érdekében az édesburgonyát pácolni kell, mielőtt a hűtőben vagy a szekrényben tároljuk. A pácolással egy második héj jön létre, amely megvédi a gumókat a zúzódásoktól és a betegségektől. Emellett lehetővé teszi, hogy ellenálljanak a tárolás során fellépő hőmérsékletnek és páratartalomnak, így sokkal tovább elállnak.

Az édesburgonya érleléséhez helyezze őket hűvös helyiségbe, ahol a hőmérséklet 80-85 Fahrenheit-fok, a relatív páratartalom pedig 90-95% között van. Ez lehetővé teszi, hogy ellenálljanak a hosszú, hideg téli hónapoknak, és a lehető legjobban nézzenek ki és ízleljenek.

Az érlelési folyamat néhány napot vesz igénybe, ezért gyakran ellenőrizze, hogy a burgonya megfelelően érlelődött-e. Miután a burgonya megpuhult, fedett ládákban, kosarakban, dobozokban vagy tárolókban, sötét, jól szellőző helyen tárolhatja.

Hogyan tároljuk a vágott édesburgonyát

A hűtőszekrényben való tároláson kívül a felvágott édesburgonyát alufóliába is becsomagolhatja, és elteheti egy fiókban vagy más szekrényben. Ez nagyszerű megoldás, ha nincs légmentesen záródó tárolóedénye, és több napig kell megőriznie a burgonyát anélkül, hogy megromlana.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan és mire használható a vákuumdugó?

Hogyan és mire használható a vákuumdugó?

Kíváncsi vagy, hogyan használhatod és mire jó a vákuumdugó? Ebben a cikkben részletesen elmondjuk miként alkalmazhatod ezt a boros kelléket!

Hogyan tartósítsuk az édesburgonyát hosszú távú tárolásra és felhasználásra?

Hogyan tartósítsuk az édesburgonyát hosszú távú tárolásra és felhasználásra?

Az édesburgonya sokoldalú zöldség, amely számtalan módon elkészíthető.

Szükséges kiegészítők a borkészítéshez

Szükséges kiegészítők a borkészítéshez

Ha még új a borkészítésben, van néhány olyan eszköz, amit mindenképpen meg kell szereznie.