3+1 érv a macskák ivartalanítása mellett

A macskák a világ egyik legfenségesebb teremtményei. Ha neked is van otthon egy doromboló, bársonytalpú macsekod, akkor biztosan tudod, hogy miért.
3+1 érv a macskák ivartalanítása mellett

A legapróbb házimacskákban is ott van a vad nagymacskák tekintélyt parancsoló kisugárzása. De ugyanakkor még a legerősebb tigrisek, vagy oroszlánok is ugyanolyan felhőtlenül játszanak egy kartondobozzal, mint bármelyik cirmos kiskedvenc.

Akinek valaha volt már szerencséje együtt élni egy macskával, az tudja, mennyire fontos a következetesség és a felelős gondolkodás!

Ezért a felelős macskagazdiknál alap, hogy ivartalanítják a cicájukat! Sokan félnek attól, hogy a macska elhízik ivartalanítás után. De ha a megfelelő táppal eteted, mint például a kifejezetten ivartalanított cicáknak szánt Brit Care gabonamentes tápjával a Petguru kínálatából, kedvenced megőrzi csodás formáit.

Ha te még kételkedsz ennek az eljárásnak a szükségességében, vagy ellenérzésed van ezzel kapcsolatban, akkor most figyelj!

Felsorolunk röviden 3+1 érvet a macska ivartalanítása mellett!

1. Nem fog napokig kóborolni

A macskák - főleg a kandúrok – a tüzelés időszaka alatt képesek olyan vándorútra kelni, amely során akár napokig nem is térnek haza. Ilyenkor hiába a kényelem és a finom falatok, az ösztön arra készteti őket, hogy minél több cicalánnyal „essenek szerelembe”.

Ha pedig kimennek a biztonságot jelentő kerítésen kívülre, sajnos nagy esély van rá, hogy az autók kerekei alá kerüljenek. Sőt! Előfordulhat, hogy olyan portára tévednek, ahol nagyon nem látják őket szívesen, vagy például a patkányok ellen kirakott méreg lesz az utolsó vacsorájuk…

Az ivartalanítással a kandúr macskák esetében szinte teljesen elejét veheted ennek a problémának. Ugyanis, a herék eltávolításával már „nem öntik el kandúrod agyát” a hormonok. Boldogan dorombol majd a kanapén, a fekhelyén, vagy éppen az öledben akár egész nap.

2. Nem fog jelölgetni a lakásban

Biztosan ismered azt a jelenséget, amikor a macska a kanapé, vagy az ajtófélfa elé lépve kecsesen megemeli a farkát és 1-2 spriccelés után elégedetten tovább vonul.

A nagymacskák territoriális állatok, ezt a tulajdonságot a házi kedvencek sem vetkőzték le magukról. A szagmintával üzeneteket küldenek fajtársaiknak például arról, hogy meddig tart az ő birodalmuk. Azonban ezek a jelek számunkra csak azt üzenik, hogy ideje újra takarítani a kritikus helyeken, hiszen rettentően büdös szag terjeng utánuk.

Ráadásul ez a jelenség nem csak a kandúr macskák sajátossága.

De az ivartalanítással ez a gond is megoldódik, hiszen a beavatkozás után a macskák nemi hormonszintje csökken, így a jelölési vágy is alábbhagy.

Ettől pedig az élete sokkal stresszmentesebb lesz. Így sokkal nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válik azáltal, hogy már nem kell ilyen világi dolgokkal foglalkoznia.

3. Rengeteg komoly egészségügyi problémát előzöl meg vele cicádnál

Nőstény macskák esetén nagyon gyakori az emlődaganat, vagy a gennyes méhgyulladás azoknál a cicáknál, akiknél nem végezték el ezt a gyors, rutineljárásnak mondható beavatkozást.

Sokan még mindig úgy vélik, hogy a lány cicáknak örömöt jelent „megélni az anyaságot.” Ez azonban hatalmas tévhit. Nincs szükségük rá, hogy akár csak egyszer is anyacicává váljanak!

A kandúrok esetében pedig a kóborlás és az agresszió megszűnésével lecsökkented annak az esélyét, hogy esetleg egy másik kandúr kicakozza a fülét, kimarja a szemét, vagy fertőző baktériumok és vírusok kerüljenek a szervezetébe megsebzett bőrén keresztül.

De bármilyen nemű legyen is a cicád, azzal, hogy más macskákkal kerül kapcsolatba, megpecsételheti a sorsát egy végzetes, fertőző betegség: a macska AIDS, a leukózis, vagy a fertőző hashártyagyulladás.

+1 Megmented a világot több millió kóbor macskától

Tudtad, hogy egyetlen macskapár „szerelme” 5 év alatt átlagosan több, mint 11 ezer kismacskának adhat életet?

Szerinted lehetséges mindnek felelős gazdit találni, akinél békésen éldegélhet akár 15 évig is?

Ugye, hogy ez már nem olyan egyszerű?

Legyél te is felelős gazdi, és ivartalanítsd cicádat a békésebb és egészségesebb életért!

Kapcsolódó cikkek

3+1 érv a macskák ivartalanítása mellett

3+1 érv a macskák ivartalanítása mellett

A macskák a világ egyik legfenségesebb teremtményei. Ha neked is van otthon egy doromboló, bársonytalpú macsekod, akkor biztosan tudod, hogy miért.