Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

A napelem az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Segítségével zöld energiát termelünk, és nincs üvegházhatású gázkibocsátás. Költséghatékony, időtálló beruházás, gyártói- és teljesítménygaranciával. Növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát.
Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelemes rendszer telepítése

A napelemes rendszer telepítése több lépcsős folyamat, az ár is sok tényezőtől függ. A napelem panelek a fotovoltaikus hatás révén egyenáramot termelnek a napfényből, amit váltóárammá alakít át az inverter (egyenáramot átalakító berendezés), amit már képesek felhasználni az elektromos berendezések. Veszprémi napelem kivitelező cégek segítségünkre lehetnek abban, hogy a megadott paraméterek segítségével, pontosan kiszámolják a megújuló energiaforrás telepítése során felmerülő költségeket.

KÁT rendszer vagy METÁR rendszer?

KÁT rendszer (Kötelező átvételi tarifa), 2017-től pedig METÁR (Megújuló Energia Támogatási Rendszer). Megújuló energia díjnak szokták nevezni, amit a szolgáltató fizet meg, a megújuló energia hasznosításából nyert egységnyi energia után. Az otthon megtermelt energia mennyiségből képződő felesleget a hálózatba juttatva az áramszolgáltatónak lehetősége nyílik megvásárolni a fogyasztótól.


Kétirányú ad-vesz óra és a szaldós elszámolás

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítése során felszerelésre kerül, egy ad-vesz óra (mindenhol ilyen típusú napelem rendszert építenek ki, ahol lehetőség van a hálózatra csatlakozni). Azt a célt szolgálja, hogy rögzítse a megvásárolt és a visszatáplált elektromos energia mennyiségét. Ezt nevezik szaldós elszámolásnak. A fogyasztónak csak a hálózatra feltöltött, és onnan vételezett energia különbséget kell fizetnie az éves elszámoló számla alapján.

Előnye, a napsütésben gazdag időszakokban fel nem használt energia átvihető az őszi-téli időszakra, amikor a napelem rendszerek kevesebbet termelnek. Ezáltal nem kell a túltermelést töredék áron eladni, a téli időszakban pedig magas áron vásárolni. Az éves elosztói alapdíj mindenkor fennáll. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer esetén nem tárolható az energia, mert nem rendelkezik akkumulátorokkal. Amikor nem termel kellő mennyiséget, akkor a szolgáltatótól vásárolja meg.

A villamos energia átvételi árai

Az alábbiakban a 2022. január 1-től érvényes KR. szerinti, kötelező átvételű villamos energia átvételi árai olvashatók (ÁFA nélkül), megújuló energiaforrásból, illetve hulladékból nyert energiával termelt villamos energiára vonatkozóan (HUF/kWh).

Kategóriák és árak – csúcs, völgy, mélyvölgy átlaga

• Nap- és szélerőműben termelt: 40,75

• Nem nap- és szélerőműben termelt: 39,14

• 20 MW vagy annál kisebb naperőműben termelt: 35,54

• 20 MW vagy annál kisebb erőműben termelt (kivéve naperőmű): 34,14

• 20 MW-nál nagyobb, de legfeljebb 50 MW-os erőműben termelt (kivéve szélerőmű): 27,31

• 20 MW-nál nagyobb, de legfeljebb 50 MW-os szélerőműben termelt: 34,14

• 5 MW-nál nagyobb vízerőműben, 50 MW-nál nagyobb egyéb erőműben termelt: 19,93

Összegzés:

A napelem az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Segítségével zöld energiát termelünk, és nincs üvegházhatású gázkibocsátás. Költséghatékony, időtálló beruházás, gyártói- és teljesítménygaranciával. Növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát. A cikkből megtudhatjuk, mi a KÁT rendszer és a METÁR rendszer, valamint a kétirányú, úgynevezett ad-vesz óra és a szaldós elszámolás. A jelenlegi villamos energia átvételi árait is feltüntettük, csúcs-völgy-mélyvölgy átlagaként. A fotovoltaikus hatásra, valamint az inverter jelentőségére is kitértünk. A napelemes rendszer telepítése többlépcsős folyamat, az ár is sok tényezőtől függ.

Kapcsolódó cikkek

Napelem tetőre

Megújuló energiaforrások Magyarországon

A világon egyre több helyen találkozhatunk a megújuló energiaforrások hasznosításával.

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelemes rendszer telepítése költséghatékony, proaktív megoldás. Zöld energiát termel, növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát!

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

Összegyűjtöttünk 6 fontos kérdést az otthoni napelemekkel kapcsolatban és igyekszünk kielégítő választ is adni ezekkel kapcsolatban.