Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

A napelem az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Segítségével zöld energiát termelünk, és nincs üvegházhatású gázkibocsátás. Költséghatékony, időtálló beruházás, gyártói- és teljesítménygaranciával. Növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát.
Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelemes rendszer telepítése

A napelemes rendszer telepítése több lépcsős folyamat, az ár is sok tényezőtől függ. A napelem panelek a fotovoltaikus hatás révén egyenáramot termelnek a napfényből, amit váltóárammá alakít át az inverter (egyenáramot átalakító berendezés), amit már képesek felhasználni az elektromos berendezések. Veszprémi napelem kivitelező cégek segítségünkre lehetnek abban, hogy a megadott paraméterek segítségével, pontosan kiszámolják a megújuló energiaforrás telepítése során felmerülő költségeket.

KÁT rendszer vagy METÁR rendszer?

KÁT rendszer (Kötelező átvételi tarifa), 2017-től pedig METÁR (Megújuló Energia Támogatási Rendszer). Megújuló energia díjnak szokták nevezni, amit a szolgáltató fizet meg, a megújuló energia hasznosításából nyert egységnyi energia után. Az otthon megtermelt energia mennyiségből képződő felesleget a hálózatba juttatva az áramszolgáltatónak lehetősége nyílik megvásárolni a fogyasztótól.


Kétirányú ad-vesz óra és a szaldós elszámolás

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítése során felszerelésre kerül, egy ad-vesz óra (mindenhol ilyen típusú napelem rendszert építenek ki, ahol lehetőség van a hálózatra csatlakozni). Azt a célt szolgálja, hogy rögzítse a megvásárolt és a visszatáplált elektromos energia mennyiségét. Ezt nevezik szaldós elszámolásnak. A fogyasztónak csak a hálózatra feltöltött, és onnan vételezett energia különbséget kell fizetnie az éves elszámoló számla alapján.

Előnye, a napsütésben gazdag időszakokban fel nem használt energia átvihető az őszi-téli időszakra, amikor a napelem rendszerek kevesebbet termelnek. Ezáltal nem kell a túltermelést töredék áron eladni, a téli időszakban pedig magas áron vásárolni. Az éves elosztói alapdíj mindenkor fennáll. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer esetén nem tárolható az energia, mert nem rendelkezik akkumulátorokkal. Amikor nem termel kellő mennyiséget, akkor a szolgáltatótól vásárolja meg.

A villamos energia átvételi árai

Az alábbiakban a 2022. január 1-től érvényes KR. szerinti, kötelező átvételű villamos energia átvételi árai olvashatók (ÁFA nélkül), megújuló energiaforrásból, illetve hulladékból nyert energiával termelt villamos energiára vonatkozóan (HUF/kWh).

Kategóriák és árak – csúcs, völgy, mélyvölgy átlaga

• Nap- és szélerőműben termelt: 40,75

• Nem nap- és szélerőműben termelt: 39,14

• 20 MW vagy annál kisebb naperőműben termelt: 35,54

• 20 MW vagy annál kisebb erőműben termelt (kivéve naperőmű): 34,14

• 20 MW-nál nagyobb, de legfeljebb 50 MW-os erőműben termelt (kivéve szélerőmű): 27,31

• 20 MW-nál nagyobb, de legfeljebb 50 MW-os szélerőműben termelt: 34,14

• 5 MW-nál nagyobb vízerőműben, 50 MW-nál nagyobb egyéb erőműben termelt: 19,93

Összegzés:

A napelem az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Segítségével zöld energiát termelünk, és nincs üvegházhatású gázkibocsátás. Költséghatékony, időtálló beruházás, gyártói- és teljesítménygaranciával. Növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát. A cikkből megtudhatjuk, mi a KÁT rendszer és a METÁR rendszer, valamint a kétirányú, úgynevezett ad-vesz óra és a szaldós elszámolás. A jelenlegi villamos energia átvételi árait is feltüntettük, csúcs-völgy-mélyvölgy átlagaként. A fotovoltaikus hatásra, valamint az inverter jelentőségére is kitértünk. A napelemes rendszer telepítése többlépcsős folyamat, az ár is sok tényezőtől függ.

Kapcsolódó cikkek

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelemes rendszer telepítése költséghatékony, proaktív megoldás. Zöld energiát termel, növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát!

Napelem tetőre

Megújuló energiaforrások Magyarországon

A világon egyre több helyen találkozhatunk a megújuló energiaforrások hasznosításával.

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

Összegyűjtöttünk 6 fontos kérdést az otthoni napelemekkel kapcsolatban és igyekszünk kielégítő választ is adni ezekkel kapcsolatban.