Padlófűtés vagy radiátor? Segítünk dönteni!

Otthonunk kialakítása során az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő fűtési rendszer megtalálása, illetve telepítése.
Padlófűtés vagy radiátor? Segítünk dönteni!

A döntés meghozatala akár hónapokat is igénybe vehet, ha alaposan utána akarunk járni minden egyes részletnek. Mivel többnyire két megoldással szokás ezekben a helyzetekben számolni, mi is ezeket vesszük figyelembe, de érdemes tudni, hogy az elektromos fűtés különféle – itt hosszabban nem taglalt – változatai is lehetséges alternatívát jelentenek. Természetesen nem mindegy, hogy a lakásnak milyen a hőszigetelése, illetve az sem elhanyagolható, hogy a hálózat mennyi terhelést bír el, de egy újabb építésű háznál általában ezekkel nem szokott probléma adódni, ahogy a nyílászárókkal sem.

Amíg a radiátorok elfoglalnak egy falszakaszt, ezzel némileg korlátozva a helyiség berendezését, addig ilyesmivel a padlófűtés esetében nem kell számolnunk. Utóbbi ráadásul jóval nagyobb felületen fűt, így nem kell olyan magas hőfokon dolgoznia ahhoz, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. A rétegrendeknek köszönhetően a padlófűtés egy hőtartó fűtési rendszer, ami akár hosszú órákkal a kikapcsolása után is még tartja a hőmérsékletet. A hőfok szabályozása ennél a fűtési rendszernél termosztáttal működik, amivel a különböző helyiségekben eltérő hőmérsékletet állíthatunk be.

Az olyan helyiségekben, ahol gyakran fordulunk meg, de sokszor kevés a hely, érdemes a helytakarékos tulajdonságoknak nagyobb jelentőséget tulajdonítani, hiszen például egy egyszemélyes konyhában még egy radiátort is kerülgetni meglehetősen kényelmetlen. Ezzel szemben a padlófűtés akár a hideg burkolatot is felmelegíti, és kényelmesebben ki tudjuk használni a teret is, így a fürdőszobában is remekül használható. De ezért érdemes például a nappaliban is alkalmazni, hiszen a berendezéskor nem kell figyelembe venni a radiátorokat.

A radiátorok hosszú várakozás nélkül és könnyen beszerelhetőek, de sok helyet foglalnak, és nem annyira precízen szabályozhatóak, mint az elektromos fűtéses megoldások. Ha még nincsen lerakva a burkolat, a padlófűtés legmodernebb verziója, a fűtőfólia is könnyen alkalmazható. Számos pozitív egészségügyi hatása van ennek a rendszernek, de a kiemelkedő fűtési tulajdonságai miatt is említhetnénk. Utólag is választhatunk padlófűtést, erre alkalmas például a fűtőszőnyeg, ami gyorsan és egyszerűen telepíthető.

Kapcsolódó cikkek

Fűtési alternatívát keres? Az elektromos fűtés és a fűtőszőnyeg előnyei

Fűtési alternatívát keres? Az elektromos fűtés és a fűtőszőnyeg előnyei

Nyáron szinte beláthatatlanul távolinak tűnik az őszi, téli időszak.

Az otthoni iroda 5 elengedhetetlen eleme

Az otthoni iroda 5 elengedhetetlen eleme

Összegyűjtöttük az otthoni iroda 5 elengedhetetlen elemét, ami által a munka is hatékonyabbá és egyben kényelmesebbé is válhat.

Hogyan kell a bort tárolni

Hogyan kell a bort tárolni

A bor tárolásakor több dolgot is figyelembe kell vennie.