Padlófűtés vagy radiátor? Segítünk dönteni!

Otthonunk kialakítása során az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő fűtési rendszer megtalálása, illetve telepítése.
Padlófűtés vagy radiátor? Segítünk dönteni!

A döntés meghozatala akár hónapokat is igénybe vehet, ha alaposan utána akarunk járni minden egyes részletnek. Mivel többnyire két megoldással szokás ezekben a helyzetekben számolni, mi is ezeket vesszük figyelembe, de érdemes tudni, hogy az elektromos fűtés különféle – itt hosszabban nem taglalt – változatai is lehetséges alternatívát jelentenek. Természetesen nem mindegy, hogy a lakásnak milyen a hőszigetelése, illetve az sem elhanyagolható, hogy a hálózat mennyi terhelést bír el, de egy újabb építésű háznál általában ezekkel nem szokott probléma adódni, ahogy a nyílászárókkal sem.

Amíg a radiátorok elfoglalnak egy falszakaszt, ezzel némileg korlátozva a helyiség berendezését, addig ilyesmivel a padlófűtés esetében nem kell számolnunk. Utóbbi ráadásul jóval nagyobb felületen fűt, így nem kell olyan magas hőfokon dolgoznia ahhoz, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. A rétegrendeknek köszönhetően a padlófűtés egy hőtartó fűtési rendszer, ami akár hosszú órákkal a kikapcsolása után is még tartja a hőmérsékletet. A hőfok szabályozása ennél a fűtési rendszernél termosztáttal működik, amivel a különböző helyiségekben eltérő hőmérsékletet állíthatunk be.

Az olyan helyiségekben, ahol gyakran fordulunk meg, de sokszor kevés a hely, érdemes a helytakarékos tulajdonságoknak nagyobb jelentőséget tulajdonítani, hiszen például egy egyszemélyes konyhában még egy radiátort is kerülgetni meglehetősen kényelmetlen. Ezzel szemben a padlófűtés akár a hideg burkolatot is felmelegíti, és kényelmesebben ki tudjuk használni a teret is, így a fürdőszobában is remekül használható. De ezért érdemes például a nappaliban is alkalmazni, hiszen a berendezéskor nem kell figyelembe venni a radiátorokat.

A radiátorok hosszú várakozás nélkül és könnyen beszerelhetőek, de sok helyet foglalnak, és nem annyira precízen szabályozhatóak, mint az elektromos fűtéses megoldások. Ha még nincsen lerakva a burkolat, a padlófűtés legmodernebb verziója, a fűtőfólia is könnyen alkalmazható. Számos pozitív egészségügyi hatása van ennek a rendszernek, de a kiemelkedő fűtési tulajdonságai miatt is említhetnénk. Utólag is választhatunk padlófűtést, erre alkalmas például a fűtőszőnyeg, ami gyorsan és egyszerűen telepíthető.

Kapcsolódó cikkek

Milyen fürdőszobára vágynak a férfiak?

Milyen fürdőszobára vágynak a férfiak?

Szűk a hely, jól át kell gondolni a fürdőszoba elrendezését.

Tippek költöztető cég kiválasztásához

Tippek költöztető cég kiválasztásához

Mielőtt felbérel egy költöztető céget, fontos felmérni a költözés méretét.

Home office lakberendezés minimál stílusban

Home office lakberendezés

A home office ma már nem ismeretlen fogalom. Jó, ha az otthoni iroda tágas, rendezett, igényes, ehhez pont megfelelő a minimalista stílus.