Padlófűtés vagy radiátor? Segítünk dönteni!

Otthonunk kialakítása során az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő fűtési rendszer megtalálása, illetve telepítése.
Padlófűtés vagy radiátor? Segítünk dönteni!

A döntés meghozatala akár hónapokat is igénybe vehet, ha alaposan utána akarunk járni minden egyes részletnek. Mivel többnyire két megoldással szokás ezekben a helyzetekben számolni, mi is ezeket vesszük figyelembe, de érdemes tudni, hogy az elektromos fűtés különféle – itt hosszabban nem taglalt – változatai is lehetséges alternatívát jelentenek. Természetesen nem mindegy, hogy a lakásnak milyen a hőszigetelése, illetve az sem elhanyagolható, hogy a hálózat mennyi terhelést bír el, de egy újabb építésű háznál általában ezekkel nem szokott probléma adódni, ahogy a nyílászárókkal sem.

Amíg a radiátorok elfoglalnak egy falszakaszt, ezzel némileg korlátozva a helyiség berendezését, addig ilyesmivel a padlófűtés esetében nem kell számolnunk. Utóbbi ráadásul jóval nagyobb felületen fűt, így nem kell olyan magas hőfokon dolgoznia ahhoz, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. A rétegrendeknek köszönhetően a padlófűtés egy hőtartó fűtési rendszer, ami akár hosszú órákkal a kikapcsolása után is még tartja a hőmérsékletet. A hőfok szabályozása ennél a fűtési rendszernél termosztáttal működik, amivel a különböző helyiségekben eltérő hőmérsékletet állíthatunk be.

Az olyan helyiségekben, ahol gyakran fordulunk meg, de sokszor kevés a hely, érdemes a helytakarékos tulajdonságoknak nagyobb jelentőséget tulajdonítani, hiszen például egy egyszemélyes konyhában még egy radiátort is kerülgetni meglehetősen kényelmetlen. Ezzel szemben a padlófűtés akár a hideg burkolatot is felmelegíti, és kényelmesebben ki tudjuk használni a teret is, így a fürdőszobában is remekül használható. De ezért érdemes például a nappaliban is alkalmazni, hiszen a berendezéskor nem kell figyelembe venni a radiátorokat.

A radiátorok hosszú várakozás nélkül és könnyen beszerelhetőek, de sok helyet foglalnak, és nem annyira precízen szabályozhatóak, mint az elektromos fűtéses megoldások. Ha még nincsen lerakva a burkolat, a padlófűtés legmodernebb verziója, a fűtőfólia is könnyen alkalmazható. Számos pozitív egészségügyi hatása van ennek a rendszernek, de a kiemelkedő fűtési tulajdonságai miatt is említhetnénk. Utólag is választhatunk padlófűtést, erre alkalmas például a fűtőszőnyeg, ami gyorsan és egyszerűen telepíthető.

Kapcsolódó cikkek

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelem, mint költséghatékony, proaktív megoldás

Napelemes rendszer telepítése költséghatékony, proaktív megoldás. Zöld energiát termel, növeli az ingatlan értékét és energiahatékonyságát!

Home office lakberendezés minimál stílusban

Home office lakberendezés

A home office ma már nem ismeretlen fogalom. Jó, ha az otthoni iroda tágas, rendezett, igényes, ehhez pont megfelelő a minimalista stílus.