Hogyan turbózzuk fel a laptopunk sebességét?

Előfordulhat, hogy néha kissé döcögősen dolgozik a laptopunk, de nem kell rögtön lemondani róla, van mód a felgyorsítására.
Hogyan turbózzuk fel a laptopunk sebességét?

Amikor alkalmanként úgy érezzük, hogy a gépünk teljesítménye egy csigáéval vetekszik, akkor az nem csak elkeserítő, hanem meglehetősen aggasztó is. Léteznek viszont praktikák, amiknek segítségével a laptopunk új erőre kapva lesz képes több feladatot is egyszerre elvégezni, anélkül, hogy mi közben az őszülés problémájával szembesülnénk.

Túl sok a háttérben egyszerre futó feladat

Érdemes egy pillantást vetni a feladatkezelőre, amit a Ctrl+Shift+Esc billentyűkombinációval hívhatunk elő. Ezzel a lépéssel könnyen bezárhatjuk a feleslegesen futó alkalmazásokat. Mindig alkalmazzuk a legújabb frissítéseket, ha erről elfeledkeztünk, akkor a rendszerünknek valószínűleg jót fog tenni egy frissítés. Zárjuk be a használaton kívüli programokat, böngésző ablakokat. Használjunk mindig az éppen aktuális folyamatokhoz szükséges energiagazdálkodási szinteket. Amikor tehát Windows-t használunk, akkor az egyéb feature-öket is zárjuk be, amikre nincs szükségünk, ezt a Vezérlőpult > Programok > Windows szolgáltatások menüpontban tudjuk megtenni.

Használjunk megfelelő vírusvédelmet, de emellett se feledkezzünk meg a rendszerünk alkalmankénti átfésüléséről, karbantartásáról. A felesleges programokat,alkalmazásokat söpörjük ki. Ne terheljük feleslegesen a rendszerünk memóriáját, tehát ne tároljunk rajta olyan információkat, játékokat, semmit, amire előreláthatóan nem lesz szükségünk a következő hónapokban – sem. Ahogy magát a rendszert is, a használt alkalmazásokat is tartsuk frissen, és az elérhető frissítéseket használjuk. Ha nem használjuk a webes kereséseket, akkor tiltsuk le őket a Start menüben. Sok esetben az okozza a problémát, hogy a böngészőnk gyorsítótára megtelt. Pucoljuk ki a cache-t, de nézzük meg, hogy melyik funkciót választjuk, nehogy esetleg olyan netes előzményt is elveszítsünk, amire szükségünk lenne.

Amennyiben egyik módszer sem válik be, egy esetleges rendszer újratelepítés még segíthet rajtunk, de ha nem szoftveres problémával volt dolgunk, az is lehet, hogy egy hardwert kell majd cserélni. Ilyene setben viszont érdemes mérlegelni, hogy a memóriabővítés például elég-e, vagy jobban megéri, ha egy új, esetleg használt laptop megvásárlása mellett döntünk, ami majd újabb hosszú évekig kiszolgál majd, esetleg kedvezőbb áron megvásárolva, mint a régit feljavítva.

Kapcsolódó cikkek

Webkamera vásárlása – kinek éri meg, miért és hogyan?

Webkamera vásárlása – kinek éri meg, miért és hogyan?

Volt idő, amikor a külön vehető webkamera egy kifutott történetnek számított.

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

6 fontos kérdés az otthoni napelemekkel kapcsolatban

Összegyűjtöttünk 6 fontos kérdést az otthoni napelemekkel kapcsolatban és igyekszünk kielégítő választ is adni ezekkel kapcsolatban.