Így növeld meg a laptop aksid élettartamát!

Az akkumulátorok ma már a telefonok, tabletek és laptopok energiaellátásáért is felelnek.
Így növeld meg a laptop aksid élettartamát!

Sajnos azonban ezeknek az energiatárolóknak az élete véges, bizonyos használat után mindenképp gyengülni fognak. A drasztikus romlást elkerülendő, most azzal foglalkozunk részletesebben, hogyan növelhetjük meg a laptop aksik élettartamát.

Milyen módszerek közül választhatunk?

Az akkumulátorok élettartamának növelése terén alapvetően több megoldás közül is választhatunk, amik között megtalálhatóak:

· rövidtávú megoldások

· hosszútávú megoldások.

Természetesen a legjobb megoldást az jelentheti ezen a téren, ha a rövid és a hosszútávú megoldásokat vegyesen alkalmazzuk. Ezzel ugyanis jelentősen növelhető egy energiatároló élettartama.

Aksi élettartam növelés rövidtávon

A mindennapokban könnyen megeshet, hogy hirtelen ráeszmélünk, hogy az aksink nem fogja addig bírni szuflával, amíg számunkra szükség lenne. Ilyenkor a rövidtávú trükkökkel nyerhetünk pár értékes percet, vagy olykor akár órákat is, felhasználástól függően. Ezen a téren az alábbiakat érdemes próbálgatni:

Energiatakarékos üzem

Az energiatakarékos mód, akár csak a telefonokon, automatikusan levesz egy csomó olyan beállítást, ami a nagyobb energiafogyasztásért lehet felelős. Ilyenek lehetnek például a Wifi, a mobil internet üzemideje illetve a képernyő fényereje. A fényerő, vagy épp a wifi modul kikapcsolása a laptopok esetében is hatásos lehet, de gyakran a grafikus teljesítményt is visszább fogja a gép ilyenkor.

Kiegészítők leválasztása

Rövidtávon sokat számíthat, ha például a vezeték nélküli egeret, billentyűzetet, hangfalat, külső merevlemezt lecsatlakoztatjuk a gépről, de ha esetleg külön hűtőventillátort is működtetünk, akkor azt is érdemes leválasztani a gépről.

Zárjuk be, ami nem kell!

Energiatakarékosság szempontjából sokat érhet, ha nem hagyjuk feleslegesen futni a háttérben az egyes alkalmazásokat. Amennyiben tehát energia szűkébe kerülnénk, akkor érdemes mindig csak egy programban vitézkedni, minden mást zárjunk be.

Aksi élettartam növelés hosszútávon

Természetesen a hosszútávú törődést is meghálálja egy aksi élettartama. Ezen a téren szoftveres és hardveres trükkök is rendelkezésünkre állnak.

Tartsuk karban a gépet

A régebbi típusú laptopok többnyire HDD-vel szereltek. Ezek esetében fontos, hogy rendszeresen futtassunk töredezettség mentesítést. Ennek segítségével ugyanis hatékonyabbá válik az adatok visszakeresése a gép számára is, amely így energiafelhasználás terén is optimális működésű lehet.

Laptop modernizálás

Hosszabb távon, sokat számíthat energia felhasználás szempontjából, ha gépünk egyes elemeit modernebbekre cseréljük. Ilyen szempontból az SSD típusú merevlemezek aranyat érhetnek. Ezek már nem tartalmaznak mozgóalkatrészeket, ami által energiatakarékosabbak, ráadásul az adatok elérését is még inkább meggyorsítja.

Tartalék aksi a jobb élettartamhoz

Mivel egy akkumulátor előbb-utóbb megadja magát, így nem árthat ha felkészülünk a legrosszabbra és beszerzünk egy pót aksit. Szerencsére a laptop akkumulátor árak ma már nem olyan magasak, főképp ha minőségi utángyártottak közül választunk.

Összegezve

Egy laptop akkumulátor élettartama tehát rövid és hosszútávon is javítható bizonyos trükkökkel, ha kifogynánk az energiából. Ezeket érdemes fejben tartanunk, főképp utazás előtt és alatt.

Kapcsolódó cikkek

A nyár digitális kiegészítői

A nyár digitális kiegészítői

Nyáron is remek digitális kiegészítőket használhatunk.

YouTube csatornát indítanál, de nem tudod hogyan? Itt a válasz!

YouTube csatornát indítanál, de nem tudod hogyan? Itt a válasz!

Az adások előtti lámpaláz leküzdhető. Ehhez csupán el kell fogadnod azt a tényt, hogy tökéletes videó nincs.

HOMTOM okostelefon - mutatjuk, milyen

HOMTOM okostelefon - mutatjuk, milyen

A név a Heng Tong kifejezésből származik, amely magyarul annyit tesz: örök kapcsolat.