A jövő járművei

A közlekedés az utóbbi 50 évben rohamosan fejlődött, ez a tendencia pedig várhatóan csak még tovább fog majd tartani, aminek hála már ma is találkozhatunk futurisztikus járművekkel az utcákat járva. A jövő járművei tehát már itt vannak az ablak alatt, de az alábbiakban össze is gyűjtjük ezek különböző változatait, és hogy mire számíthatunk velük kapcsolatban.
A jövő járművei

Elektromos kerékpárok

Az elektromos kerékpárok esetében számos kategóriát megkülönböztethetünk, melyek között minden típusú közlekedési módra megtalálhatjuk az ideális megoldást. Jelenleg az alábbi főbb típusokat érdemes megemlítenünk:

· pedelec kerékpárok

· e-bike

· elektromos tricikli

A kerékpárok, e-bike-ok és elektromos triciklik ára ma már igen széles skálán mozog, így akár milliós összeg feletti példányokkal is találkozhatunk. A jövőben ezek a járművek a mobilitás mozgatórugói lehetnek, hiszen fiatalok és idősek számára is ideális megoldást kínálhatnak, hiszen a városban könnyedén közlekedhetünk a segítségükkel, hatótávjuk pedig bárhatóan csak még inkább javulni fog majd.

Elektromos robogók

Az elektromos robogók mondhatni még a kerékpároknál is kényelmesebb utazást tesznek lehetővé, ráadásul az ilyen járművek esetében már gondolnak a különböző pakolási lehetőségekre is, ami például jól jöhet a hétköznapi bevásárlások alkalmával.

A robogók esetében előnyként említhető még, hogy ugyanúgy jogosítvány nélkül is vezethetők, mint a kerékpárok, feltéve ha 25 km/h fölé nem képes menni az adott jármű.

Elektromos személygépkocsik

Az elektromos meghajtás kétségtelenül a személygépkocsik esetében a legnépszerűbb ma már, hiszen ezekkel nem csak környezetbarát módion közlekedhetünk, hanem a zajszennyezésünk is csökken, nem beszélve a költségek csökkenéséről és a környezetbarátabb előállításról és működésről.

A technológia fejlődését jól jelzi, hogy évekkel ezelőtt csak kifejezetten városi kis autókat terveztek elektromos hajtással, ma már viszont szedánok, kombik és SUV-k is kaphatók elektromos hajtással. Ez nem véletlen, hiszen nem csak a jogszabályok terelik a gyártókat az elektromos járművek irányába, hanem a vevői igények is egyre inkább erre tendálnak.

Elektromos teherautók és kamionok

A környezetbarát közlekedés ma már a szállítás terén is egyre népszerűbb, aminek hatására a nagy gyártók a nagyobb teherautók és kamionok esetében is elkezdtek kísérletezni az elektromos hajtás alkalmazásával. Ez a fejlemény már csak azért is örvendetes, mert a világon a szállításán résztvevő tehergépjárművek által kibocsátott káros anyag mennyiség is igen magas.

Ezen a téren természetesen komoly fejlődésnek kell végbemennie, de a potenciál igen nagy, hiszen ezzel a szállító cégek is sokat spórolhatnak a kisebb fenntartási és karbantartási költségek által.

Elektromos vonatok és repülők

Természetesen közlekedés terén a modern trendekből a vonatok és repülők se maradhatnak ki, amik azonban ma még igencsak gyerekcipőben járnak, de a jövőben ezen a téren is roham léptékű változás várható, a teljesítmény és az akkumulátorkapacitások növekedésével.

Összegezve

A jövő járművei terén egyértelműen az elektromos meghajtás dominál minden területen, így elképzelhető, hogy rövid időn belül nem csak városi közlekedésre alkalmas elektromos járművekkel találkozhatunk az utakon.

Kapcsolódó cikkek

EGR tisztítás gyorsan és hatékonyan

EGR tisztítás gyorsan és hatékonyan

A TerraClean innovatív technológiája megoldást nyújt az EGR szeleppel szerelt gépjárművek problémájára, amit a felgyülemlett korom lerakódások okoznak.

Ford Mondeo - Fókuszban a változások

Ford Mondeo - Fókuszban a változások

A Ford üzleti autója tavaly kapott egy alapos frissítést.

A legjobb autók élményvezetéshez

A legjobb autók élményvezetéshez

Az élményvezetés ma már egyre népszerűbb programnak tekinthető baráti társaságok és családi körben is.