A futópad 6 előnye

A rendszeres testmozgás a legjobb, amit az egészségünk védelmében tehetünk.
Futópad - minden lakásba jól jön

A rendszeres testmozgás ugyanis növeli a szív erejét, elősegíti a fogyást és csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulásának a kockázatát. Sokan választják a futást, ami egészséges ugyan, de a beltéri, azaz a futópadon történő edzés több előnnyel bír, hiszen kevesebb stresszt okoz a testben, mint a szabadban, terepen végzett futás.

Akik valamilyen betegségben szenvednek, még nagyobb előnnyel jár számukra, ha nem a kinti futást választják, hanem a futópadon történő edzést, ugyanis ez utóbbinál sportóra vagy pulzusmérő óra nélkül is lehetőség van a pulzus és a vérnyomás folyamatos monitorozására. A futópadnak, mint sporteszköznek, egyéb pozitív hatásai is ismeretesek. Lássuk, melyek ezek!

1. A futópad biztonságosabb, mint a szabadtéri futás

A kültéri futással szemben, a futópadon történő futás jobban csökkenti a lábakra nehezedő terhelést, izületi sokk hatást, így minimalizálja az esetleges sérülések kockázatát. A szabadtéri futás során útburkolati hibák miatt boka -, térd - és hátsérülések is bekövetkezhetnek, ami elveszi a kedvünket a testedzéstől. Ez a futópados futásnál nem fordulhat elő, hiszen megbízható felületet biztosít a futáshoz, amely sem ízületi, sem más fájdalmat nem fog előidézni.

2. Boldogságot okoz és elűzi a szorongást

A futópados edzés, hasonlóan a kültéri mozgáshoz elősegíti az agy jobb működését, illetve futás hatására endorfin hormonok termelődnek, amely hormonok boldogságot okoznak. A hidegebb hónapokban előfordul, hogy úrrá lesz rajtunk a szorongás és a depresszió. Ilyenkor nagyon jól jön egy futópad az otthonunkban. Néhány kilométer megtétele után, már érezhetően jobb kedvünk kerekedik. A boldogságunkat fokozhatja, hogy futás közben más tevékenységeket is végezhetünk. Futás közben akár olvashatunk, de zenét is hallgathatunk, vagy éppen a televíziót is nézhetjük.

3. A futópad kezdőknek és haladóknak egyaránt javasolt

A futópadban az a jó, hogy a kezdők és a haladók számára is egy nagyon hasznos sporteszköz. A futópadon beállíthatjuk, hogy hány percet, mennyi kilométert akarunk lefutni, illetve a sebességet is meghatározhatjuk, így elkerülhetjük a túledzés kellemetlen tüneteit. Fokozatosan, napról-napra, edzésről-edzésre növelhetjük a megtett távot, a futás sebességét és a futással eltöltött percek számát.

A haladóknak, vagy a versenyre készülőknek is nagy hasznára válhat egy futópad, hiszen ezeken a sporteszközökön még a terepet is be lehet állítani, vagyis beprogramozhatjuk a gépbe, hogy sík terepen, emelkedőn, vagy éppen lejtőn szeretnénk futni, így teljesen olyan élményünk lehet, mintha a szabadban futnánk, és így akármilyen komolyabb versenyre, akár még a maratonra is felkészülhetünk.

4. A rendszeres futás a szív egészségét is biztosítja

A mozgáshiány számtalan egészségügyi problémát okozhat. Többek között szív-és keringési problémákat is generálhat. A rendszeresen futás azonban mind a szív, mind az érrendszer egészségére pozitív hatást gyakorol. A rendszeres aerob testmozgás erősíti a szívet és a keringést is. A futás csökkenti a magas vérnyomást, ami pedig minimalizálja a szívroham és más szívbetegség kialakulásának az esélyét. A futás úgy segíti elő az érrendszer védelmét, hogy csökkenti az LDL- koleszterinszintet. Amennyiben magas a koleszterinszint értéke, úgynevezett plakkok rakódnak le az artériák falain, ami szintén károsan hat a szív - és érrendszer egészségére.

5. A futás segít a kalóriaégetésben és izmot is épít, miközben védi az ízületeket

A futás segíthet a kalóriaégetésben. Természetesen, minél nagyobb intenzitással edzünk, minél nagyobb sebességgel futunk, annál több kalóriát égethetünk el a futópados edzés során.

A rendszeres futás az izmokat is megerősíti. Elsősorban a lábak, a fenék és a hasizom erősödik meg. A futópadon történő edzés azonban kíméli az ízületeket, megőrzi azok rugalmasságát és kisebb az esélye az ízületi gyulladás kialakulásának, így megelőzhetjük a csontokat és az ízületeket érintő degeneratív betegségeket.

A rendszeres testmozgás, így a futás is segít a csont sűrűségének és tömegének megőrzésében, amivel a csontritkulást kerülhetjük el. Ahogy idősödünk, úgy egyre nagyobb a csontritkulás kialakulásának a kockázata, viszont a rendszeres futással megelőzhetjük ennek a súlyos betegségnek a létrejöttét.

6. A futópad széles választékban megvásárolható

Ma már többféle célra lehet futópadot vásárolni, hiszen létezik futópad kistermi, otthoni és edzőtermi használatra is, ezért ezek a sporteszközök sokféle igényt kielégítenek. A futópadok többféle funkcióval vannak ellátva. És olyan kiegészítők is tartoznak egy-egy ilyen sporteszközhöz, mint futópad applikáció, vagy futópad szőnyeg, amelyek nem csak a mozgásra vágyó személyek biztonságát, de a kényelmüket is elősegítik.

Kapcsolódó cikkek

D-vitamin, mint a legfontosabb vitamin a szervezetben

A D-vitamin bevitel fontossága

A D-vitamin nem megfelelő bevitele számos betegség alapjául szolgálhat.

Nagyanyáink praktikái

Kati-Patika

A Kati-Patika weboldalon olyan hasznos tanácsokat találhatsz, amelyeket a mindennapokban is bátran felhasználhatsz.

Tej: csótánytej, a szuperital

A friss csótánytej a legújabb szuperital!

Hallottál már a csótánytejről? A cikkünk erről a különleges italról szól.