Biciklizés vagy futás: melyik a jobb választás?

Sokszor merül fel az emberben a kérdés, hogy melyik sportágat érdemes választani a futás és a kerékpározás között. Persze mondhatjuk, hogy egyáltalán nem kell egyiket vagy másikat választani, hiszen lehet váltva is űzni a két mozgásformát. A futás olcsóbb, a biciklivel azonban messzebbre lehet jutni és kevésbé terheli meg a térdeket. Mindegyiknek van tehát előnye és hátránya egyaránt. Nézzük, hogy melyik a jobb számodra!
Biciklizés vagy futás: melyik a jobb választás?

Futás vagy biciklizés? Ez itt a kérdés!

Futni vagy tekerni szeretsz jobban? Ez azért már nagyban meghatározza azt, hogy melyik lehet a jobb választás számodra. Neked kell ugyanis eldönteni, hogy melyik a hatásosabb, melyikkel tudod magad formában tartani, melyiket szereted tényleg csinálni. Az országúti kerékpárok választéka lehetőséget ad arra, hogy kipróbáld magad hosszú távon is, ahogy egy minőségi cipővel is messzire eljuthatsz.

Melyikkel égethetsz több kalóriát?

Akik sportolni kezdenek, azoknak nagy része amiatt teszi azt, mert ezzel sok kalóriától tud megszabadulni. Sok tényezőtől függ azonban, hogy kire miként hatnak az egyes mozgások. Nem mindegy sem a terep, sem a sebesség, de lényeges a testsúly és magának a sportnak a hatékonysága. Egy 50 kilós nő és egy 90 kilós izmos férfi nem ugyanannyi kalóriát éget el egy órás futás vagy tekerés folyamán. Akkor sem, ha egyszerre kezdik és fejezik be azt.

Egy könnyű tekeréssel, 16-19 km/órás tempóval óránként 422 kalóriát égethetsz el átlagosan. Ennél intenzívebb mondjuk egy 20 km/óra feletti sebesség, ahol már akár 6-700 kalóriára is felkúszhat ez a szám. Ezzel szemben egy lassabb, 8 km/órás futással 560 kalóriától szabadulhatsz meg, míg egy ennél intenzívebb mozgással, nagyjából 11 km/órával már akár közel 750 kalóriát is elégethetsz.

Ha nem a kalória a fontos, akkor építs izmot!

A sport remek lehetőséget ad arra, hogy az izmaidat építsd. Biciklizés közben - főként az országúti kerékpárokkal - sokkal jobban erősítheted a lábadat, azonban kigyúrt végtagokat így sem fogsz kapni. Ha ennél nagyobb izmokra vágysz, akkor bizony muszáj lesz nekilátni súlyzózni otthon. Ez ráadásul jó hatással lesz a futásodra és a tekerésedre egyaránt, sokkal eredményesebb lehet az intenzívebb sportolás közben.

Figyelj az egészségedre!

A legfontosabb azonban, mielőtt eldöntöd, hogy futsz vagy biciklizel, hogy figyelembe veszed a lehetőségeidet. Ha gyakran fáj a lábad és a térdet, nem vagy eléggé erős, nem melegítettél be, akkor mindegy melyiket űzöd, nem lesz hatása, akár még le is sérülhetsz. Egy új kutatás szerint a bicajozás nem segíti elő annyira a csontok egészségét, mint a futás, esetleg más saját testsúlyos mozgások. Ezek ugyanis jobban megterhelik a testedet, hiszen egy egész ember súlyát cipelned kell közben, így serkenteni tudod a csonképződést, illetve a csontok átalakulását.

Összegezve

Futás vagy biciklizés? Teljesen mindegy, csak indulj el az egészéged érdekében. Óvatosan azonban a megterheléssel, kezd fokozatosan, főleg, ha korábban még nem sportoltál sokat. Az országúti kerékpárokkal messzire eljuthatsz és kevésbé terheled meg a térdeidet, futással viszont még jobban javíthatod az állóképességedet.

Kapcsolódó cikkek

Harcoljunk az elhízás ellen!

Harcoljunk az elhízás ellen

Hazánkban minden ötödik gyermek túlsúlyos, ami komoly szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Ennek megelőzésére nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Fogyás - MultiSlim

A MultiSlim segít a gyors fogyásban

A MultiSlim segít a felesleges zsírtól való megszabadulni.

Nehezebben fogynak a nők

A férfiak sokkal könnyebben fogynak, mint a nők!

A British Journal of Nutrition megállapítása szerint a férfiak sokkal könnyebben fogynak, mint a nők.