Így tartsd frissen a memóriád 50 felett!

Egyes embereknél 40, de a többségnél 50 éves korban jelentkeznek apróbb memória problémák. Ilyen lehet például, hogy nem emlékszik, hova tett egy fontos iratot. A jelenség nem törvényszerű, hiszen van, akinek 65 évesen is úgy vág az esze, mint ifjúkorában.
Így tartsd frissen a memóriád 50 felett!

Ha szeretnénk sokáig megőrizni a szellemi frissességet, akkor 50 felett már érdemes aktívan tenni érte. A következő sorokban néhány tipp olvasható az emlékezőtehetség karbantartására.

Szellemi aktivitás 50 felett is

Meglehet, hogy munkád nem jelent elméd számára változatos kihívást. Annak érdekében, hogy agyad alkalmazkodóképessége megmaradjon, folyamatosan edzeni kell. Szabadidődben például fejts rejtvényt, olvass, tanulj angolul vagy más idegen nyelven! Még a kézműveskedés és a változatos számítógépes elfoglaltságok is segíthetnek. A lényeg, hogy szellemileg aktív légy.

Életmódváltás a memóriáért

A memória fokozatos romlásának oka 40 éves kor lefett a hippokampusz zsugorodása. Kiegyensúlyozott életmóddal a folyamat lassítható, így a romlás minimálisra csökkenthető. A következőket építsük be rutinunkba:

  • izomfejlesztő és aerob edzések

  • napi legalább 30 perc testmozgás

  • 7-8 óra minőségi alvás éjjelente

  • antioxidánsban dús táplálék

  • probiotikumot és rostot tartalmazó étrend

  • az alkoholfogyasztás minimalizálása

Természetesen a legjobb, ha egész életünk során betartjuk ezeket. Viszont 50 felett sem késő életmódot váltani.

Vitaminok a kiváló emlékezőtehetségért

Étrendkiegészítőkkel is tehetünk a memória szinten tartásáért. Az egyik nagyszerű hatóanyag a gingko biloba, hiszen javítja az agy vér- és oxigénellátását, s csökkenti az Alzheimer kór kockázatát. Emellett érdemes magnézium és D-vitamin tartalmú kiegészítőket is szedni. Ezek is jó hatást gyakorolnak az agyműködésre. Az idegsejtek védelmét pedig a B-vitaminok családja biztosítja. További fontos hatóanyagok:

  • L-karnitin

  • lecitin

  • Omega-3

Általában a szedés megkezdése előtt fontos kikérni a háziorvos tanácsát. Ő tud mennyiségeket és gyakoriságot javasolni.

Összegezve: 50 felett sok mindent tehetünk memóriánk állapotának megőrzésért. A mentális kihívások frissen tartják az agyat, az életmódváltás révén pedig kiegyensúlyozott tápanyaghoz és pihenéshez jut. Szedhetünk továbbá étrendkiegészítőket.

Kapcsolódó cikkek

Nehezebben fogynak a nők

A férfiak sokkal könnyebben fogynak, mint a nők!

A British Journal of Nutrition megállapítása szerint a férfiak sokkal könnyebben fogynak, mint a nők.