10 különleges szilveszteri szokás a nagyvilágból

A különböző országok eltérő szokásokat hordoznak az élet különböző területein. Nincs ez másképp a szilveszteri, újévi hagyományokkal sem. 10 ország különböző és érdekes szokását mutatjuk most be.
Szilveszteri szokások

Ahogy szinte minden család szokásai különböznek egymástól, úgy tudunk térnek el az országok általános tradíciói is.

Az ünnepeket szinte mindenhol más-más szokások szerint tartják, nem csoda, hogy szilveszterkor is megvannak az országok saját érdekes hagyományai. 12 példát hoztunk arra, hogy mennyire eltérően ünnepelnek, illetve hogyan várják az új évet a világ különböző potjain.

1. Ecuador

Ecuadorban a szilveszteri szokás kicsit sem átlagos. Ha magyar hagyományhoz kéne hasonlítani, talán a télűző kiszebáb égetést mondhatnánk példának, hiszen Ecuadorban is égetnek, méghozzá madárijesztőt.

Az év lezárását jelképező hagyomány szerint a jó szerencsét az hozza meg, ha elégetik a papírral kitömött madárijesztőt, vagyis az egész évben felhalmozódott gondokat. Ezen kívül néhány abban az évben készült fényképet is elégetnek, az előbbihez hasonló gondolatmenetből kifolyólag.

2. Spanyolország

A spanyolok újévkor a szőlőre esküsznek. Szerintük ugyanis a szőlőt a jó szerencsével hozzák összefüggésbe, a tradíciójuk pedig nem mindennapi.

Úgy tartják ugyanis, hogy ha szilveszter napján éjfélkor be tudnak tenni a szájukba 12 szőlőszemet, akkor szerencséjük lesz a következő évben.

3. Dánia

Dániában a szilveszteri szokást akár stresszlevezetésnek is nevezhetjük. Itt ugyanis a háztartásokban a december 31-ig felgyülemlett, nem használt tányérokat és edényeket összeszedik és újév napján boldogan törik össze, vágják oda azokat szeretteik ajtajához.

4. Japán

Japánban szilveszterkor 108 harangot kongatnak egyszerre, amely a buddhista hit szerint tisztaságot hoz a következő évre.

Ezen kívül azt is szerencsésnek tartják, ha mosollyal indítjuk az új évet, hiszen akkor garantált a szerencse és a boldogság egész évben.

5. Svájc

Svájcban egy igen egyszerű, de annál furcsább szokást tartanak be szilveszterkor. Annyit tesznek mindössze, hogy a fagylaltot a földre dobják. Talán a rossz gondolatok és problémák magukk mögött hagyását akarják ezzel szimbolizálni.

6. Románia

Egy egyszerű hagyományt ápolnak ebben az országban. Újévkor az emberek egy érmét dobnak a folyóba, így remélik, hogy szerencséjük lesz a következő év során.

7. Dél-Amerika

Néhány dél-amerikai országban azt a szokást tartják, miszerint szilveszterkor színes alsóneműt kell viselni. A különböző színeknek jelentése is van: a piros azt jelenti, hogy a viselője megtalálja a szerelmet a következő évben, az arany gazdagságot jelképez, a fehér pedig a békét.

8. Peru

Egy kis perui faluban az emberek szilveszter előtt ökölharcot rendeznek, ahol verekedéssel ássák el a csatabárdot, hogy az új évet tiszta lappal tudják kezdeni.

9. Puerto Rico

Puerto Rico egyes részein is egy érdekes szokást tartanak szilveszter idején. Vödörnyi vizet öntenek ki az ablakukon keresztül, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket.

10. Belgium

Belgium egyes részein olyan komolyan veszik az állattartást, hogy szilveszterkor nem csak az embertársakat, de a teheneket is köszöntik. Boldog új évet kívánnak az állatoknak, hiszen ők felelnek a család megélhetéséért a következő évben is.

Kapcsolódó cikkek

Los Angeles üvegcsúszdája - a Skyslide

A Los Angeles-i üvegcsúszda

A világ egyik legextrémebb csúszdája a Los Angeles-i üvegcsúszda.

Home office lakberendezés minimál stílusban

Home office lakberendezés

A home office ma már nem ismeretlen fogalom. Jó, ha az otthoni iroda tágas, rendezett, igényes, ehhez pont megfelelő a minimalista stílus.

Az 5+ 1 legnépszerűbb sport játék

Az 5+ 1 legnépszerűbb sport játék

Közeleg a gyermek születésnapja, ezért játékot szeretnél vásárolni? Válassz sport vagy Brainbox játékot! Mutatjuk az 5+1 legnépszerűbb ötletet!