15 dolog Baliról, amit tudnod kell, mielőtt oda utazol

Bali már jó ideje kedvelt turisztikai célpont. Egy trópusi sziget gyönyörű természeti szépséggel, üdülőkkel és könnyen megközelíthető strandokkal.
Bali - utazás, nyaralás tippek

Bali már jó ideje kedvelt turisztikai célpont. Egy trópusi sziget gyönyörű természeti szépséggel, üdülőkkel és könnyen megközelíthető strandokkal. Igazi békés fellángolás. Bali spiritualitása érezhető a hagyományos viseletben, a virágokban, a pavilonokban és a díszes rituálékban.

 1. sur
 2. Szuvenírek

Balin a kézművesség igen elterjedt, így a fából készült bútoroktól a hatalmas kőszobrokig mindent megtalálsz.  A legjobb emléktárgyak értéküket tekintve olcsók, de nagyon művésziek.

2.  Wifi van ugyan, de nem mindenhol ingyenes

A wifi Balin is elérhető, a vendégházaknál például nem, de kávézókban és éttermekben általában hozzájuthatsz. Ha minden kötél szakad, menj el egy internet kávézóba.

3.  Motorbicikli bérlés

A legjobb és legélvezetesebb módja annak, hogy bejárd Balit, egy motor. Ubudban már $6-10/ nap áron bérelhetsz.

4. Vigyázz a sárga színű vodkával

Vajon hol találsz benzinkutat? Ez a kérdés mindig aggodalomra ad okot, ha egy idegen országban vezetsz. Balin a nagyobb városokban vannak benzinkutak, de vidéken nem fogsz sokat találni. De ne aggódj! Az út menti palackok, sárga folyadékkal, benzint tartalmaznak. Ezeket általában Absolut vodkás üvegben találod. Így tudsz a legolcsóbban benzinhez hozzájutni.

5. Próbáld ki az utcai snack-et, a Krupukot

A Krupuk rántott rizst jelent, amit az utcán értékesítenek. Ezek szuper olcsóak, és könnyen kibírod velük a következő étkezésig.

6. Ha nincs motorom, hogyan utazzak?

Ha nem tudsz motort vezetni, az utazás másik legolcsóbb formája a nyilvános busz, vagy bemo. Azonban, ha városnézést tervezel, ints le egy taxit, vagy fizess be egy városnéző túrára. A bemo városról városra visz, de kényelmetlen és soha nem pontos.

7. Látogasd meg a templomokat, a piacokat és vidéket is

Ubud, Kuta, Sanur, Seminyak a hÍres turisztikai célpontok, híresek az üdülőhelyeikről, a jóga stúdiókról, nemzetközi éttermekről, designer ékszerekről és ruházati üzletekről. Hogy élvezni tudd Bali igazi ízét, látogass el vidékre és ismerd meg a helyieket. Ugorj be egy piacra, nézd meg a templomokat és az út szélén rizshántoló hölgyeket.

8. Fesztiválok, rituálék és ceremóniák

Balin számos rituáléval és ceremóniával találkozhatsz, mint a telihold rituálé, az istenek születésnapja, hamvasztások és a templomok szertartásai.

10. A rizs a boldogulás kulcsa

A rizs az élet számos ázsiai országban. Bali sem különbözik. A rizs alapvető étel, az istentiszteletben pedig szimbolikus jólétet jelent.

11. Miért imádkoznak az éghez?

Kétféle imádkozási mód létezik. Az egyik, amikor összeteszik a kezüket a homlokuk előtt, ők az Istenhez imádkoznak. Mások a mellkasuk előtt teszik össze a kezüket, ők pedig az elődeikhez imádkoznak.

12. Animizmus: a jó és a rossz szellemek együtt élnek

A Balinéz vallás egyesíti a buddhizmust a hinduizmussal, amit átsző egy kis animista gyakorlat is. Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért van olyan sok kellemetlen kinézetű vízköpő, grimasszal az arcán vagy démoni arcok. Ezek a Drua Beneda vízköpők. Ők képviselik a jó és rossz szellemek egymás mellett létezését. A balinézi emberek mindkettőhöz imádkoznak.

13. Színes istenek

Szimbolikus színek a vörös, a fehér, a sárga és a kék. Mindegyik szín egy istenhez tartozik.

14. Egy óriási koporsó

A Balinéz egy közösség alapú kultúra. Egy falun belül nagyon sok minden történik közösségi szinten, ilyen a hamvasztás is. A jóléttel küszködő családok nem mindig engedhetik meg maguknak, hogy elhamvasztassák szeretteiket, így ez közösségi vagy falu szinten történik meg.

15. A Balinéz hagyományos ruházat

Míg a világ nagy része együtt modernizálódott a társadalommal, a balinézi emberek ugyanolyan közel állnak a kultúrához, mint régen. A templomokban bárhol találkozhattok olyan emberekkel, akik a hagyományos, díszes ruhákat viselik.


2. Vásárlási lehetőségek Balin

Kézműves áruk és szuvenírek

Balin nagyon sok olyan áru van, amit hazavihetsz szuvenírként. A balin élő emberek nagyon kreatívak, így gyönyörű kézműves árukat, szuveníreket, aranyat és ezüstöt vehetsz tőlük. A művészeti termékeiket is érdemes megnézni.

Bali Shopping Center

Nusa Dua

A legjobb hely Nusa Duában a vásárlásra a resortban található Bali Collection. A bolt jó minőségű ruhákat, szuveníreket és kézműves árukat kínál. Éttermek és bárok is találhatóak itt.

Kuta

Kuta, a tursita programok központja, remek boltokkal, éttermekkel és bárokkal rendelkezik. Egy nagy pláza is van itt, amiben minden megtalálható, ami egy nyaralónak kell.

Ubud

Ubud a művészetek ismert központja. Ubud falu környékén rengeteg hagyományos művészeti piac van, ahol művészeti alkotásokat vehetünk. Az Ubud Art piac Ubud központjában van, itt rengeteg kézműves termék közül válogathatsz.


Milyen szuvenírt keresel?

Arany és ezüst

Celuk faluba érdemes ellátogatni, hiszen itt rengeteg ékszer bolt van, mint például a Sari Dewi Art Shop.

Faragott termékek

Mas falujában olyan gallériákat találsz, ahol értékes fából faragott termékeket árulnak. A Siadja Galléria például egy ilyen hely.

Festészet

Ha szép festményeket és gallériákat keresel Ubudba látogass el. Itt rengeteg féle festményt találhatsz.

Táskák és egyebek

Nusa Duától Ubudig, Balin rengeteg olyan bolt van ahol kézműves termékeket árulnak.

 

3. 10 ok, amiért Bali legyen a következő úti célod

Bali minden utazó számára tartogat valamit. Egy nyaralás a szigeten a változatos élmények egyvelegét kínálja: kaland és pihenés, társas és spirituális élmény, lélegzetelállító környezet és pompás luxusszállások. Íme, 10 ok, amiért Bali legyen a következő úti célod.

 1. Tengerpartok széles választéka

Sok turista és utazási iroda szerint is Bali az egyik legszebb trópusi tengerpart. Balin egyedi és különleges látványosságok vannak, és megvan a saját nyaralási hangulata. Seminyakban például a nyaralók az öt csillagos resortot élvezhetik, bejárással az elegáns beach klubbokba, a butikokba és a kitűnő minőségű éttermekbe. Természetesen mindenhez „jár” az óceánra való kilátás.

Kuta Beach a pezsgő tengerparti éjszakai életéről híres. Ide azért gyűlnek össze az emberek, hogy új ismerősöket szerezzenek.

Akik a természet közelségére és egy békés nyaralásra vágynak, azok a keleti parton keresnek csendesebb tengerpartokat, mint például a Candidasa. A kalandvágyók a Tanjung Benoa tengerpartra járnak, ahol sok féle vízi sportot élvezhetnek csak úgy, mint a vízi ejtőernyőzés, a jetski és a kajakozás.
 

 1. Remek hullámok a szörfösök számára

A délről jövő hullámverések azok, amik miatt a szörfösök nagy kedvencévé vált Bali. Áprilistól novemberig a hullámok egyenletesen magasak (4 m-nél is magasabbak) és a vizek melegek. Bali változatos strandjai minden szörföst ellátnak, a kezdőktől a profikig. Azok, akik még soha nem szörföltek és ki akarják próbálni, Legianon és Kután vehetnek órákat a gyengébb, homokos töréseken. A tapasztaltabb szörfösök a délebbi partokon és a Bukit-félszigeten találnak kihívóbb hullámokat.

 

 1. Gazdag kultúra

Bali büszke a fényes és élénk kultúrájára. A Bali Aga (az ősi lakosok) és a későbbi Javanese Hindu Birodalom hatásai mind felfedezhetők a szerkezetekben és a helyi tájképben, ami egyedi kulturális élményt ad az utazóknak. A Bali Aga falvaknak, leginkább Karangasem keleti részén, sikerült megőrizniük hagyományos életvitelüket, amely gyakorlatilag századok óta nem változott. A tisztelettudó és udvarias utazóknak sikerülhet bepillantást nyernie egy ilyen faluba és megnézheti a kézműves alkotásaikat. A tengerpartra látogatók is átélhetik a balinéz hindu kultúrát a híres Wayang Kulits árnyjátékos műsorokon, a tűztáncosokon és sok más egyedi táncos programon keresztül, amiket a turistáknak adnak elő.

 

 1. Ősi templomok és romok

Bali kilenc vezető temploma és sok más ősi templom is híres a kusza építészetéről és gazdag spirituális történelméről. Balin több mint tízezer ősi templom és szent hely van, ami az utazók számára rengeteg lehetőséget kínál. A két templom, ami Bali építészetét és spiritualitását szemlélteti az Uluwatu és a Tanah Lot. Az Uluwatu egy sziklaszirten helyezkedik el, rejtelmes hangulatot áraszt és lélegzetelállító naplementét „kínál”. Amíg a Tanah Lot Beraban falu közelében van, Bali nyugati partján egy sziklás szigeten, ahol hullámok verdesik. Elbűvölő kilátása van a tengerre.

 

 1. A lenyűgöző vulkanikus hegy

Bali atmoszférikus és légies környezetében áll a Kintamani-vulkán és a Batur-hegy. A turistáknak, akik ide látogatnak lenyűgöző látványban van részük a vulkanikus kalderára és krátertavakra, miközben a frissítő italukat iszogatják az egyik Penelokan faluban lévő kávézóból, a kráter karimáján. A kalandvágyóbbak kirándulhatnak a vulkánhoz vezető ösvényeken és lenyűgöző látványban lehet részük, az egyik kilátó pontból, ami már majdnem a felhőkig ér.

 

 1. A természet sokszínűsége

Bali természetes környezetében a lépcsőzetes rizsteraszoktól a lélegzetelállító vulkánokon keresztül az idilli trópusi óceánok és fehérhomokos tengerpartokig minden megtalálható. Ubudban az ősi romok tökéletesen illeszkednek a buja zöld rizs ültetvényekhez, amik a völgyeket díszítik. Magasan, a hegyekben, a vulkanikus kalderák izgalmas túrákat rejtenek. A sziget nyugati partján a fehérhomokos partokat pálmafák és dzsungelek szegélyezik. A keleti parton a fekete homok és a sziklás felszínek elegyednek egymással. Akik hosszabb ideig nyaralnak, a sziget teljes tájkép felhozatalát átélhetik.

 

 1. Ünnepségek és események bősége

Bármilyen időben érkezzenek is Balira, a turisták a legtöbb esetben elkaphatnak egy-egy élénk fesztivált vagy más eseményt. Denpasarban minden év júniusában tartják a Bali Művészeti Fesztivált. Ez a tradicionális és a modern művészetek, a kézművesség, a kulturális és a művészi előadások helye.  A szeles időszakban június és augusztus között, hagyományos balinéz papírsárkányok foglalják el az égboltot az egész szigeten, a híres Bali Papírsárkány fesztivál ideje alatt. Rengeteg spirituális és vallási fesztivál van egész évben a templomokban és a falvakban a balinéz naptárak szerint.

 

 1. A fekete tengerpart

Kelet-Bali tengerpartjait, amik az Agung-hegy árnyékában helyezkednek el, vulkanikus fekete homok és érdekes szikla formák fedik. Az Agung-hegy legutoljára 1963-ban tört ki, ekkor láva és a kövek repültek a házakra és az ültetvényekre elpusztítva azokat. Ez a környék mára már ritkábban lakott, ami megengedi az idelátogatóknak, hogy felfedezhessék a környezet vadságát, illetve láthassák az anyatermészet pusztítását.

 

 1. A delfinek

A Lovina Beach-en, Bali keleti partján, az utazók egy vezetett túrán vehetnek részt, hogy megnézhessék a delfineket, amik gyakoriak Bali vizeiben. A látogatók egész évben igénybe vehetik a tradicionális fa jakungokat, hogy felüdítő pillantásokat vethessenek ezekre a fenséges teremtményekre, a saját élőhelyükön. A hajókban 4-6 ember fér el, ami egy bensőséges hajózást tesz lehetővé. A hajó alacsonyan ül a vízen így az utasok közel kerülhetnek a delfinekhez. Ezek a játékos állatok imádnak a hajók mellett úszni és búvárkodni.

 

  10.Világklasszis luxusszállás

Balin sok luxus resort közül lehet választani a tengerparton és hegyekben egyaránt. Akik teljes pihenésre vágynak és holisztikus gyógyulásra, azok gyakran az Ubud belsejében lévő resortok közül választanak. Míg azok, akik a stílus és a társalgás után vágynak Seminyakot és Nusa Duát kedvelik. Ubud luxus egészség és jóga gyakorlatokat kínál, kihasználva a békés és nyugodt környezetet, amit a rizs ültetvények nyújtanak. Seminyak az elsőrendű resortok környéke, ahol a nyaralók a luxus minden cseppjét kiélvezhetik a nyugodt fehérhomokos tengerpartokon, míg a Nusa Dua egy exkluzív resort 24 órás biztonsági őrjárattal. Ez a hely olyan vendégeket vonz, akik a biztonságot részesítik nagy előnyben, még a nyaralás során is.

 

4. A 10 legjobb étel Balin

 

Indonéziát több ezer kis sziget alkotja, így senki sem kételkedhet abban, hogy az ételek is nagyon változatosak ezen a vidéken. Hogy kiegészítsd nyaralási élményed Balin, ne hagyd ki a változatos fogásait se. Itt olyan egzotikus különlegességet kóstolhatsz meg, mint például a lawar, a bebek betutu, a balinéz szaté, a sate lilit és a szigeten híres babi guling, a nyárson és egyben sütött malac. A Balinézek sokféle harapnivalóban, tortában és másféle desszertekben is bővelkednek, így az édesszájúak is megtalálhatják a kedvükre való finomságokat.

 

Szaté változatok

A szaté (satay) pácolt, nyársra tűzött és grillezett hús, amit pikáns szószokkal tálalnak, ami lehet apróra vágott csirke, kecske, birka, disznó, hal, tofu, tojás vagy többféle darált hús keveréke. Bali saját változata a sate lilit, amit darált marhahúsból, csirkéből, halból vagy néha teknős húsból készítenek, továbbá kókusszal, kókusztejjel vagy egy zöldségekből és fűszerekből álló gazdag öntettel kevernek össze. Ezt bambusz, cukornád vagy citromfű köré tekerik és meggrillezik.

 

Nasi Ayam és Nasi Campur

Bali saját csirkés rísz változata, a nasi ayam és a nasi campur, az egész szigeten sok warung (kis kifőzde) és étterem étlapján megtalálható. Ez a fogás fehér rizsből áll, amit Balinéz finomságokkal tálalnak: babi gulinggal vagy betutuval, vegyes zöldségekkel és az ikonikus csípős sambal matah szósszal. Néha levessel tálalják. Akik nem szeretnék, hogy túl csípős legyen, azok sambal matah szósz nélkül kérjék.

 

Bebek és Ayam Betutu

A betutu egy ikonikus balinéz kedvenc, egy egész csirkéből vagy kacsából áll, amit tradicionális fűszerekkel töltenek meg és banán levelekbe csomagolnak, aztán a banánfa kérgébe burkolják, mielőtt megsütik vagy tűz alá temetik 6-7 óráig. Az eredmény egy gazdag és szaftos lakoma, a csontról könnyen lemálló omlós húsból. A betutu a lassan sült és szaftos megfelelője a babi gulingnak, a disznót nem fogyasztók számára.

 

Babi Guling

Mindenidők kedvence, a babi guling, nyárson sült malacból készül, amit tradicionális fűszerekkel és zöldségekkel tömnek meg, mint például a cassava levél, aztán tűz fölött, a nevéből adódóan,  lassan forgatják (hiszen a guling szó jelentése forgatni). A malac bőre ropogósra sül, míg húsa omlós és szaftos marad. Ezt az ételt először csak ünnepnapokon és ceremóniákon készítették, de mára már a legtöbb warungban megtalálható, sőt vannak olyan éttermek is, amelyek a babi gulingra specializálódtak.

 

Tahu és Tempe

Mivel a tahu (tofu) és tempe sokféle módon készíthető el, így rengeteg formája ismert a szigeten. Készül belőle pikáns harapnivaló, kísérő és néhány főétel is. A szójababból készült tofut lehet sütni, tölteni és tésztává gyúrni. A kedvenc tahu harapnivaló a töltött és sült változat, ami összetételében nagyon hasonlít a tavaszi tekercshez.

 

Jimbaram tengeriherkentyű

A Muaya Beachen és a Jimbaram-öbölben felsorakozó tengerparti cafékban jellemzően frissen fogott grillezett tengeri herkentyűket kínálnak. Rákok, kagylók, tintahal, homár és rengeteg halfajta szerepel az étlapokon. De az ízek titka, mindig a café tulajdonos titkos barbecue szósz és fűszerkeverék receptjeiben rejlik. A fűszerkeverék általában a házi sambal szokott lenni, így az ételek gyűjtőneve a sambal tengeriherkenytűk jimbaran stílusban készítve lett. Kóstold meg az összes változatot az édes-savanyútól a tipikus, erős és pikáns ízekig!

 

Pepes és Tum

A pepes egy indonéz, szundanéz főzőmódszer, ami a banánleveleket használja az ételek becsomagolására. A kis csomagokat bambusz nyársakra tűzik, mindkét oldalról és vagy gőz felett sütik, vagy forrázzák vagy grillezik azokat. Ez a technikát legtöbbször halakon alkalmazzák, hogy pepes ikant készítsenek. A tum másként készül, a csomagokat hajtogatják, tetejükön megtűzik és legtöbbször gőz felett párolják. A banán levelek egy különleges aromát kölcsönöznek az egyvelegnek.

 

Lawar

A lawar egy tradicionális keverék, ami feldarabolt húsból, zöldségekből, reszelt kókuszból és fűszerekből áll. Néhány térségben friss vért is adnak a keverékhez, hogy markánsabb íz világot érjenek el. A lawart az elkészítése után rögtön tálalják, és nem lehet sokáig tárolni. Két fő fajtája van: fehér és piros. A fehér változat nem tartalmaz húst vagy vért.

 

Hagyományos torták és desszertek

A hagyományos tortákat együttesen jajanan pasarnak hívják, amiket eredetileg az ünnepélyes felajánlások mellé készítettek, de mára már a piacokon is megtaláljuk őket kávék mellé felszolgálva. Sokféle variációja van, de az összetevőkben általában szerepel a rizsliszt, a ragadós rizs, a cukor, a kókusz és a trópusi gyümölcsök.

 

Nasi Goreng

A nasi goreng, Indonézia sült rizse, a nemzet egyik legnevezetesebb étele. A nasi goreng előre párolt rizs, amit „keverve pirítanak” (stir-fry) húsokból és zöldségekből álló keverékkel. A keverék állhat rántottából, kockára vágott marhahúsból, csirkéből, garnélából, szardellából, bárányból, rákból, zöldborsóból, hagymából, mogyoróhagymából, összekeverve édes szója szósszal vagy erős chili szósszal.  A tálalás általában a tipikus feltéteket tartalmazza: szeletelt paradicsom és/vagy uborka, sült mogyoróhagyma, hal vagy garnéla és vegyes savanyúság.

 

5. Bali vízi parkjai

Pihentető a parton heverészni, érdekes megfigyelni a kultúra minden egyes apró megnyilvánulását, de ha Balin jársz, kell egy felhőtlen szórakozást ígérő vízi élmény is. Erről pedig az aquaparkok gondoskodnak!

A Waterbom Bali Kuta központjában található, és ez a sziget legelső és legnagyobb vízi parkja. A New Kuta Green Park a Bukit félsziget déli részén fekszik, a Circus Kuta külvárosában, míg a Splash Waterpark Bali Canggu-ban.

1. New Kuta Green Park

A vízi park a Pecatu Indah üdülő területén belül található, közel a Dreamland strandhoz. A park biztosítja a látogatók számára az egyedülálló kikapcsolódást. Vízi üdítő túrák, szabadidős programok, játszóterek, óriási csúszdák és még egy madárház is garantálja a szórakozást.

2. Splash Waterpark Bali

Balin ez a legújabb vízi park. Az óriás csúszda a felnőttek és a nagyobb gyerekek számára használható. A 90 méter hosszú csúszdán négy résztvevő versenyezhet, amit sebességmérő is követ, hogy elkerüljék az esetleges vitákat, és megállapíthassák ki az igazi győztes. A maga nemében ez az első ilyen Balin. A Speed Racer már egy kisebb csúszda, amit a kisebb gyerekeknek terveztek, így ők sem maradnak ki a mókából.

3. Waterbom Bali Park

A Waterbom Bali Park az a hely, ahol egy igazán élmény dús napot tölthetsz el a barátaiddal vagy a családoddal a túrák, vízi csúszdák és játékok között. A park magába foglal továbbá egy trópusi kertet, medencéket, valamint számtalan étkezési és szórakozási lehetőséget. A nyugodtabb medencék és kisebb csúszdák mellett találsz nagy adrenalin löketet adó csúszdákat is, amelyek jelentős magasságból indulnak.

4. Circus Waterpark

A Circus Waterpark az egész család számára alkalmas. A kisebbek és a felnőttek is megtalálják a számukra megfelelő csúszdákat. Vannak itt továbbá szökőkutak, vízágyúk és még egy mini vonat túrán is részt lehet venni. Az izgalmat keresőknek a ’sebes csúszdát’ és a ’hullám csúszdát’ ajánljuk.

 

6.  TOP 5 templom Balin, amit látnod kell

Bali felföldjei és partjai is számos ókori templomnak adnak otthont. Több közülük a sziget legismertebb látnivalójává vált, melyet a csodálatos, évszázadokra visszanyúló építészetének és az egzotikus környezetnek köszönhet. Tehát mind remek kirándulóhelyként szolgál a Balira látogatók körében. Főleg, mivel minden templom egyedi.

Ami a helyes magatartást és a templomi öltözéket illeti, a szárong viselése kötelező.

1. Tanah Lot – Tabanan, Nyugat-Bali

A Tanah Loton található templom szerepel a leggyakrabban a Balin kapható képeslapokon, az egyedülálló tengeri környezet és a naplemente miatt. A Pura Tanah Lot egy zarándokhelynek minősülő templom. Népszerű a turisták körében és egyfajta kulturális ikon. A Tanah Lot azt jelenti a Balinéz nyelvben, hogy Szárazföld a tengeren.

2. Uluwatu temploma

Uluwatu a Bukit-félsziget délnyugati csúcsa Balin. Ez ad otthont a Pura Luhur Uluwatu templomnak. Az „ulu” a szárazföld végét jelenti, míg a „watu” sziklát. A templom egy 70 méter magas szikla szélén épült, és eszméletlen kilátás nyílik innen a tengerre.

3. Goa Gaja

A Goa Gaja vagy más néven Elefánt barlang Ubud közelében fekszik. A 9. században építették és menedékhelyként szolgált. Mindenféle fenyegető lényt és démont véstek a barlang bejáratának falába. A fő figuráról úgy gondolták, hogy az egy elefánt, ezért lett Elefánt barlang a másik neve. A nagy kiterjedésű fürdő hely az 1950-es évekig nem volt kiásva.

4. Pura Ulun Danu Bratan

Vagy egyszerűen csak Pura Bratan egy vízi templom, ami Bedugul közelében található. 1663-ban épült a templom, ahol korábban a víz, a folyó és a tó istenének, Dewi Danunak ajánlott ceremóniákat tartottak. Ez egy fő shivaista templom, de egy Buddha szobor is található benne.

5. Pura Besakih

Ez egy templom komplexus Besakih falujában. Ez az egyik legfontosabb, legnagyobb és a legszentebb templom a Hindu vallásban. Körülbelül 70 ünnepséget rendeznek meg itt évente. Az egész terület felfedezése akár egy napba is beletelhet.

 

7. Bali vulkán

Kintamani vulkán és Batur-hegy

 

A Bali vulkán vagy más néven Kintamani vulkán, gyűjtőnevén Batur-hegy, népszerű látnivaló a turisták körében.  A Batur-hegy vonulatai közötti, 13 m2-es Batur kaldera tó kilátása lenyűgöző. A merészebbek a tó partján egy kanyargó utat lefelé követve eljuthatnak Toya Bungkahba, Ulun Danu Batur templomhoz és egy pár hőforráshoz is.

 

Kintamani környéke három fő faluból áll: Penelokanból, Baturból és Kintamaniból. A Batur-tó körül is vannak Balinéz falvak, amiket együttesen Bali Aga Falvakként emlegetnek. Penelokan a legnépszerűbb, hiszen innen gyönyörű a kilátás a Bali vulkán felett. A sötét lávalejtők, a fekete olvadt kövek, a buja zöld növényzet és a zöldes-kék tó csodás képet alkot. Vannak itt hotelek és éttermek, 1500 méterrel a tengerszint felett.

 

A Batur-hegyen három vulkáni kúp van, a Batur I, a Batur II és a Batur III. A Batur kaldera észak-nyugaton fekszik. A Kaldera II átmérője pedig hét kilométeres.

 

A Batur-tó a vulkán dél-keleti oldalán van, 16 km széles és kedvelt horgász hely. Toyobungkah-nak gyógyító tómelletti kristályvizes hőforrásai vannak. A kirándulók népszerű választása az éjszaka eltöltésére, mielőtt megmásznák a Batur-hegyet.

 

Az Abang-hegytől nyugatra található a magányos öreg falu Trunyan. A hely híres ősi temetkezési szokásairól, a nyitott sírkertes temetésről. Érdemes ellátogatni az érdekes Pancering Jagat templomba, amely nevét a négy méter magas szoborról kapta, az Arca Da Tontáról vagy Ratu Gede Pusering Jagatról.

 

Jó tudni a Kintamaniról

A termékeny Kintamani környéke Bali vezető gyümölcs és zöldség termelője. Ráadásul az északi része, ami 400 méterrel a tengerszint felett van, a legnagyobb bambusztermelő terület a szigeten.

 

A Batur-tó a legnagyobb forrása az árasztásos öntözésnek. A helyiek itt friss vízi halakat is tenyésztenek. A vízhőmérséklet a Toyabungkah hőforrásoknál elérheti a 45°C-t is. A Bangliban található Kintamani, az egyetlen körzet a szigeten, aminek nincs tengerpartja.

 

A legjobb panoráma 10.00-15.00-ig élvezhető. A Batur-hegy megmászása legalább három órát vesz igénybe. Ajánlott a hivatalos túravezetés és úgy a legjobb, ha utazási iroda által szervezed meg előre.

 

8. 11 ÉTTEREM ÉS BÁR BALIN, AMIHEZ INGYENES ÚSZÓMEDENCE TARTOZIK

 

Igen, jól olvastad! Balin több olyan éttermet is találsz, ahol egy kellemes ebéd után díjmentesen csobbanhatsz.

 

 1. WOOBAR

Ha egy luxus jutalomra vágysz, akkor a Woobar a te helyed. A Seminyakban található bár tetőteraszán csodálatos kilátás mellett kortyolgathatod az italodat, este pedig a legmenőbb DJ-k zenéire táncolhatsz. A Woobarban a medence ingyenesen használható és nincs minimum költési kerethez kötve. Telepedj le valahol és rendelj valamit az ázsiai és mediterrán ételek közül, vagy kóstold meg frissítő koktéljaik egyikét. A medence napközben nyugodt és csendes, azonban este a végtelen előadások, neonfénnyel tarkítva a város legpezsgőbb helyévé alakítják a helyet. A naplemente is számításba jöhet, ha Woobaron gondolkozunk, hiszen a vendégek ilyenkor ajándék pizzát kapnak és egyedi koktéljaik közül kettőt egy áráért kínálnak hétfőtől csütörtökig, délután négytől hatig.

 

 1. La Joya

A legtöbb hotelnek és étteremnek, ami ingyen medencézést kínál, elég szerény méreteket kínál, és sok emberrel kell osztozni rajta. Ha valami természetesebbre és méretesebbre vágysz, akkor látogass, el a La Joyába. Két infinity medencéje van, ami a családosok és a párok számára is ideális. 8$-ért még jóga órát is vehetsz a medence partján. A La Joya medencéi tökéletesek egy csendes és relaxáló úszásra a kíváncsi tekintetek nélkül. Az extravagáns medencék és a hely hatalmassága biztosan elégedetté tesz majd. Ha körülbelül 19$-nyi összeget költesz a helyen, ingyen használhatod a medencéket. Az étterem helyi és „nyugati” ételeket egyaránt felszolgál. A friss gyümölcsből készült juice-okat ne hagyd ki!

 

 

 1. UNIQUE Rooftop Bar

A hely híres medencepartjáról, kiváló kiszolgálásáról és ételeiről. A nagy választékból a vendégek a mexikói ételeket és a smoothie-kat szokták ajánlani. Nincs minimum költéshez kötve a medence használat, ami tökéletes hely a kisgyerekek számára is. A magasan lévő bárból, helyéből adódóan, nem fogsz lemaradni a balii naplementéről sem. Itt olyan képeket készíthetsz, amit mindenki irigyelni fog majd.

 

 

BARber

A hely két nem várt dolgot kombinál össze: a koktélozást és sörözést és, nevéből adódóan, a férfiaknak  egy borbély kezelést. Nem csalódhatunk, ha benézünk ide, erre a 30-as évek stílusát életre keltő, elegáns hangulatot árasztó helyre. A hatás kedvéért a bár faborítású, bőrkanapés, van itt billiárd asztal és egy versenyzongora is.

A bár ital lapja kiváló, a prémium vodkáktól a márlás likőrökig. A BARber vendégei használhatják, a bárnak helyet biztosító Sintesa Jimbaram Hotel medencéjét. A szakértő mixerek egyedi és már ismert koktélokkal várják a vendégeket, amelyek tökéletesen illenek az étlap kínálatához.


Surf Pool Bar
A hely híresen gyönyörű a naplementéjéről, a tetőteraszos kikapcsolódásról és a  kilátást a bárból nem érdemes kihagyni. Napközben barnulj a nagypárnás napozóágyakon. A személyzet oda fog menni hozzád a kívánságaidért. Utána, ha szereted a borokat, látogass el a Bob and Louise Lounge Bárba, a minőségi borokért, likőrökért, martinikért és koktélokért. Végül a „fine-dining” gasztronómiai élményért a Riva Bár és Éttermet keresd fel. A hely magas színvonalon szolgálja ki vendégeit, ezzel egy kellemes estét kölcsönözve.


Vertical Point

Ha nagyobb a kereted, a Vertical Point a te helyed. A négy csillagos Legian Akmaniban található hely tetőteraszán a kilátás egyszerűen lenyűgöző, főleg este, amikor egész Balit belátni innen. A Vertical Point medence és Wifi használata nincs minimum fogyasztáshoz kötve. A medence esténként romantikus megvilágításba kerül, még varázslatosabbá téve a helyet.

 

TIIGO

A Montigo Resorts étterme egész napos étkezést kínál, nagy választékú kulináris élvezetekkel. Az élő főzőállomások Balinéz és ázsiai ételekkel egyaránt kielégíthetik étvágyadat. Ha az étteremben eszel, ingyen megmártózhatsz a medencében is. A bár részleg este felpezseg, így biztosan jól fogod érezni magad. A híres Potato Head Beach Club pont a resort mellett van, ha az esti fürdőzés után táncolni lenne kedved.


Oceans27

A legnépszerűbb tengerparti klub, az Oceans27 este kel igazán életre. Medencéjét minimum fogyasztási határ nélkül élvezheted. A hely napközben tökéletes a napozásra, vagy a jacuzzi melletti lustálkodásra. Ha éhes vagy kontinentális és ázsiai ételek közül egyaránt válogathatsz. Este híres nemzetközi és helyi DJ-k biztosítják a hangulatot egy felejthetetlen éjszaka élményéért.


Fat Buddha

Az ázsiai street foodra specializálódott étterem Seminyakban van. A Fat Buddha azok számára ideális, akik az igazi ázsiai konyha ízeit akarják megkóstolni. Itt trópusi hangulatú kertben fogyaszthatsz el indonéz, maláj és más ázsiai ételeket, a többi bárral ellentétben, ahol a nyugati és a mediterrán ételek a jellemzőek. Nincs minimum fogyasztáshoz kötve a medence használat, ami mellé jól esik lepihenni egy kiadós lakoma után.


Drops Resto

A Casa Padmában található Drops Restoban mediterrán ízek, helyi fogások és Balinéz kávé is várja a vendégeket. A Casa Padma kétféle étkezési élménnyel vár, a Drops Resto-val és a The Swim-Up Bárral. A Drops Restoban nem csak a medence, de a billiárd asztal használata is ingyenes a vendégek számára. A The Swim-Up Bárban a bárpultosok úszás közben szolgálnak ki. A medence használat mindkét helyen ingyenes és nincs a fogyasztáshoz kötve.

 

Segara Asian Grill

A Discovery Shopping Mall Beachfronton található Segara Asian Grill a helyiek és turisták körében is egyaránt népszerű. A grill különlegességek mellett előételek, saláták, levesek, curry-k és desszertek egyaránt szerepelnek az étlapon. Esténként életre kel a hely a táncos előadásoktól, DJ-ktől és a különleges estéken fellépő tradicionális táncosoktól. A medencehasználathoz nincs fogyasztási limit.

 

 

9. A 10 legjobb luxus spa Balin

 

Ha elsősorban a pihenés a terved, legyen szó akár egy nyugtató masszázsról, illatos olajakkal és a hagyományos balinéz technikával, vagy a teljes ellazulásról, esetleg egy wellness élményről, Bali spa-i nagyszerű választásnak minősülnek. Bali a világ egyik legjobb spa úti céljává nőtte ki magát, így hatalmas wellness létesítmények és központok váltak hozzáférhetővé.

 

1. Thermes Marins & Spa On the Rocks

Ez a spa-ba járók menő paradicsoma az Ayana Resortban, Jimbaran városában. Először is, ez a hely ad otthont a világ legnagyobb aqua-tonik tengervizes medencéjének. Másodszor, a spa-t az Indiai-óceán veszi körül, a masszázsuk pedig világhírű.

 

És még nem is beszéltünk a borról, a virágfürdőről és a világszínvonalú esztétikai kezelésekről, melyek megszépítik a tested, miközben a természetes szépségű óceánt csodálod. A napi belépés szigorúan korlátozott.

 

2. Riverside Spa

Az Ubud felvidékén fekvő Maya Ubud nyaralóhely büszke a két különálló spa komplexumára, a saját folyóparti fürdőjével, ami igazi kiemelkedő jellemzője. Folyóparti pavilonok alatt élvezheted a kezeléseket, míg a természet hangjait és a rohanó Petanu folyó zúgását hallgatod.

 

Párok és nászutasok választhatják a „végső spa élményt” is, ami a két órás River Breeze. Ez egy nyugtató masszázst, pakolást és egy frissítő earl grey testápolást tartalmaz. Néhány csomag továbbá gyógynövényes és virágfürdő élményt kínál, így egy réz kádban fekve lazulhatsz el a félig nyitott helyiségben.

 

3. Royal Kirana Spa

A legendás ubudi Royal Kirana Spa egy japán szépségápolási cég, a Shiseido jóvoltából lett felújítva a nyugalmat árasztó Ayung folyó völgyében. A hely távol esik a főúttól, lenyűgöző kilátásnak enged teret. Macskaköves járdákon keresztül a buja virágos kerteken, ahol csobogók állnak és teszik még gyönyörűbbé az összhatást.

A spa saját medencével rendelkezik, hideg és meleg jakuzzival, száraz és gyógynövényes szaunával, zuhanyzóval és relaxáló zónával.

 

4. Fivelements

Mint a sziget egyik legjobb jóga és wellness központja, a Fivelements a szépség és a spa rituálék széles választékát kínálja egy szép és nyugodt környezetben. A középpontban a gyógyulás és az egészség áll.

 

A lehetőségek között természetesen Balinéz ihletésű kezelések szerepelnek, mint a hagyományos boreh testradír, ami gyógynövényekből áll, vagy a csokoládé kezelés, ami egy meleg csokoládé pakolás és masszázs kakaóvajjal. Ez az érzéki Chocolate Love csomag párok számára is elérhető.

 

A kezelések virágos lábfürdővel indulnak, és egy folyó melletti pihenéssel zárulnak, miközben gyógyteát kortyolgatsz.

 

5. Lembah Spa

Ez a gyönyörű fürdő az Ubud Petanu folyó északi völgye fölött lóg. A fürdőben rövid, fél órás, de hosszabb, akár 2 és fél órás kezeléseken is részt vehetsz. Több csomag is szól párok részére, de vannak külön női és férfi csomagajánlatok is, ami 150 perces kényeztetést kínál. Ez magába foglal egy aromás testradírozást, egy teljes masszázst illóolajok segítségével, gőzfürdőt és pezsgőfürdőt.

 

6. Karma Spa

A fürdő a Bukit félsziget déli részén fekvő Ungasan városában található. Holisztikus és egyénre szabott tapasztalatokat kínál. A spa kunyhóiból, amik egy nagy sziklán találhatóak, gyönyörű kilátás nyílik az Indiai-óceánra.

 

Szabadtéri platform, központi szauna és sós vizű medence gondoskodik a vendégek ellazulásáról. Válaszhatod a nagyszerű „spa utazás” elnevezésű csomagot, ami egy 135 perces, hagyományos, Balinéz spa rituálét jelent, ami magába foglalja az infravörös méregtelenítőt, szauna használatot és a rituális Balinéz masszázst.

 

7. Mango Tree Spa

A fürdő hat exkluzív szobával rendelkezik, melyek egyedi tervezésűek, bambusz fából készülnek, de tele vannak luxus kényelemmel. Ezen kívül csodálatos kilátás nyílik a spa-t körülvevő völgyre, ahol lombos erdők és mangó fák magasodnak.

Különböző gyógykezelések, egy gondosan megtervezett gőzfürdő vár. Próbáld ki az egy órás Mango Tango kezelést, ami magába foglal egy svéd masszázst kínai akupresszúrás kezeléssel kombinálva, valamint egy hosszú Balinéz masszázst. A kezeléseket L’Occitane mangó olajjal végzik.

8. Spa Alila

A legpihentetőbb fürdő, ahová belépve enyhén megvilágított homokkő belső fogad. A „kezelés menü” tartalmaz ázsiai és nyugati terápiákat, mély szöveti, megnyugtató és speciális terhesség masszázsokat, kezeléseket gyerekeknek, ezen kívül pedig gyógynövénygőzű zuhanyzó és fürdőkád. A hölgyek kedvelik a 120 perces Beuty Ritual csomagot, mely magába foglalja a Balinéz masszázst, bőrlágyító pakolást és fehérítő arcápolót.

9. The Spa

A Bulgari Resort Balihoz tartozó The spa fürdő egy szikla tetején áll. Képzett terapeuták csapata nyújt luxuskezeléseket, mint a mélyszövetes masszázs egzotikus olajok segítségével, a lávaköves masszázs fekete vulkanikus kövekkel, és ázsiai illetve európai kezelési technikák. A privát fürdő pavilonok sajátossága a hidromasszázs, és a kültéri medencébe is megtalálhatod a teljes nyugalmat.

10. Prana Spa

A fürdő híres a Shirodhara nevű kezeléséről, amely során mély meditációs állapotban vagy, meleg olajt csöpögtetnek a homlokodra, miközben a terapeuta nyugtató masszázzsal kényeztet. Próbáld ki a Simple Bliss csomagot, amely két órás kényeztetést garantál tetőtől talpig.

Hajóutakat pedig itt találsz.

Kapcsolódó cikkek

Bali - utazás, nyaralás tippek

15 dolog Baliról, amit tudnod kell, mielőtt oda utazol

Bali már jó ideje kedvelt turisztikai célpont. Most erről a trópusi helyről tudhatsz meg többet.

Home office lakberendezés minimál stílusban

Home office lakberendezés

A home office ma már nem ismeretlen fogalom. Jó, ha az otthoni iroda tágas, rendezett, igényes, ehhez pont megfelelő a minimalista stílus.

Los Angeles üvegcsúszdája - a Skyslide

A Los Angeles-i üvegcsúszda

A világ egyik legextrémebb csúszdája a Los Angeles-i üvegcsúszda.