Ökokonyha - környezetvédelem a házi tűzhely körül

Sokan még manapság is elrettennek az “öko”- kifejezéstől, azt hiszik, hogy ez már-már a kőkorszakból visszamaradott eszközök használatára és a kényelem teljes hiányára kényszeríti őket.
Ökokonyha - környezetvédelem a házi tűzhely körül - a környezettudatos, öko életmódról


Sokan még manapság is elrettennek az “öko”- kifejezéstől, azt hiszik, hogy ez már-már a kőkorszakból visszamaradott eszközök használatára és a kényelem teljes hiányára kényszeríti őket. Pedig nem kell kovakővel csiholnod a tüzet, de még a mikródtól sem kell megszabadulnod ahhoz, hogy a konyhádat néhány hasznos lépéssel környezetbarátabbá tedd - ráadásul, sok esetben még spórolni is tudsz!

A mindennapokat és a főzést számtalan elektromos eszköz teszi például könnyebbé - ezek fogyasztása azonban nem elhanyagolható, rendszeres használat mellett pedig képesek jelentősen megnövelni, mind a havi villanyszámlát, mind pedig a háztartás ökológiai lábnyomát. Nem bátorítunk továbbra sem arra, hogy húzd ki a hűtőt és a fagyasztót, a következő eszközök nyugdíjazását azonban érdemes lehet elgondolkodnod:

Az elektromos kenyérvágók egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, ám ez leginkább a marketingjüknek köszönhető. Kenyér és pékáru szeletelésén kívül másra ugyanis nem igazán alkalmasak, folyamatos töltést, illetve hálózati csatlakozást igényelnek. Egyszerűbb és jóval praktikusabb, ha beszerzel egy igazán jó kenyérvágó kést, illetve élezőt, mellyel több évtizedre letudod a problémát, a szeletek pedig épp ugyanúgy fognak kinézni - mindössze az áramot nem pazarolod velük.

Ugyanebbe a kategóriába esik az elektromos konzervnyitó, illetve az elektromos kávédaráló is. Első pillantásra praktikus kütyüknek tűnnek, de a felesleges áramfogyasztáson kívül nem tudnak többet, mint hagyományos társaik. Nem is beszélve a különösen környezetszennyező, elemmel működő darabokról.

Vannak területek azonban, ahol épp, hogy az elektromos eszközök beszerelése jelent lépést az öko-konyha elérése felé. A kézi mosogatás helyett jóval víztakarékosabb a mosogatógép használata, melyhez ma már környezetbarát, biológiailag lebomló tablettákat is lehet kapni a nagyobb elektronikai áruházakban, mint például az Euronics. Amennyiben ez nem megoldható, vagy a háztartás túl kevés szennyest termel hozzá, hogy megérje, a csap is víztakarékossá alakítható pár száz forintos eszközökkel. Érdemes szétnézni a MediaMarkt kínálatában is, ahol időről időre nagyszerű öko-megoldásokat kínálnak.

Az áram és a víz pazarlásának megszüntetése mellett a felgyülemlő szemét kezelése az, amivel könnyedén tehetünk a környezet védelméért a konyhában. A legtöbb háztartás már legalább a műanyag palackokat szelektíven kezeli, azonban sokszor ez nem terjed ki az összes műanyag, illetve újrahasznosítható papírhulladék külön való kezelésére. Jó ötlet, ha az egy, közös szemetes helyett eleve hármat helyezel el a konyhában, egymás mellett, egyet a műanyagnak, a papírnak, illetve az újra nem hasznosítható, kommunális hulladéknak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a család összes tagját (különösen a gyerekeket) könnyebb rávenni a szelektív szemetes használatára, ha az a kommunális közvetlen közelében található, így nem kerül külön erőbefektetésbe a hulladék megfelelő helyre való dobása.

Egy lépéssel előrébb mutat a komposztálás. Elsőre mumusnak tűnik, de kis utánajárással és utánaolvasással a komposztálás egyáltalán nem nehéz, ami pedig szintén sokakat elrettent: nem jár kellemetlen szagokkal. Ha kerted van, mindenképp érdemes beszerezned egy erre kialakított komposztáló ládát, amiben saját magad leszel képes előállítani a virágföldet, amiért korábban fizetned kellett.

A szemét felhalmozódását természetesen azzal is kezelheted, ha egyszerűen be sem engeded azt az otthonodba. A műanyag szemét nagy része a csomagolóanyagokból, illetve szatyrokból származik, ezeket azonban viszonylag egyszerűen száműzheted az életedből. Ha egyesével árult zöldséget, illetve gyümölcsöt veszel, kevesen tudják, de magaddal viheted a saját, újrahasznosítható szatyrodat, nem kötelező igénybe venned a boltban kitett zacskókat - ugyanígy, a kimérős magvakat is megveheted így.

A konyhai papír pazarlását mosható konyharuhák használatával kezelheted - illetve, szintén azzal, ha nem is engeded, hogy az eleve szemétre kerülő papírmennyiség átlépje az otthonod küszöbét. Bizonyára a te postaládádat is naponta megtöltik a szórólapok és akciós újságok, melyeket, bár a legtöbb esetben érdemes átböngészni a boltok legfrissebb akciói után kutatva, mégis, nagyon hamar a szemétre kerülnek (ha pedig kellenének, sosincsenek kéznél, ugye?). Erre a problémára kínál okos megoldást az ingyenesen elérhető weboldal és alkalmazás, a Kimbino, ami egy személyben helyettesíti a havi több kilónyi szórólapot, környezet- és pénztárcabarát megoldást nyújtva a régi problémára. A kipróbálása semmibe sem kerül, cserébe végre kiragaszthatod a postalásádra, hogy soha többé nem kérsz szemetet - és a konyhád máris környezetbarátabb lesz általa.

Az öko-életmód elsőre lehet, hogy ijesztőnek, bonyolultnak tűnik - azonban némi odafigyeléssel egyáltalán nem az és nem csak a bolygód, de csak a pénztárcád is megköszöni majd az erőfeszítéseidet. A segítségedre lévő okos alkalmazásokat pedig ne feledd, velük játszva csökkentheted minimálisra az ökológiai lábnyomod.

Kapcsolódó cikkek

Bali - utazás, nyaralás tippek

15 dolog Baliról, amit tudnod kell, mielőtt oda utazol

Bali már jó ideje kedvelt turisztikai célpont. Most erről a trópusi helyről tudhatsz meg többet.

Los Angeles üvegcsúszdája - a Skyslide

A Los Angeles-i üvegcsúszda

A világ egyik legextrémebb csúszdája a Los Angeles-i üvegcsúszda.

Egészséges italok készítése otthonra

Egészséges italok készítése otthonra

Összegyűjtöttünk pár ideális opciót, ha egészséges italok készítését otthonunkban tervezzük, de nem tudjuk mit is fogyasszunk pontosan.