Vadgazdaság és vadvédelem – Mit csinál egy hivatásos vadőr?

Nem csak a jogot kell alaposan is ismernie, de hazánkban élő (őshonos és betelepített) fajokkal is tisztában kell lennie.
Vadgazdaság és vadvédelem – Ez a hivatásos vadőr feladatköre

A vadászat nagy hagyományra tekint vissza, ősi ösztön, ahogy mondani szokás. Persze a sportvadászat és a hivatásos vadőr munkája csak nagyon kevés dologban hasonlít egymásra. A vadőr dolga ellenőrizni azt a területet, amit hozzá rendeltek, felügyeli, bejárja. Munkájának része továbbá, hogy a területére érkező sportvadászokat kísérje, valamint a túlszaporodás esetén a ragadozógyérítés, a vadkármegelőzés és a vadtakarmányozás is, utóbbinak télen van kiemelt jelentősége. Nem árt tudni, hogy a idehaza a vadásztársaságnak, valamint a vadászható erdőterületnek 4000 hektáronként kötelező jelleggel alkalmaznia kell egy hivatásos vadászt, aki nem csak az állatokra ügyel, hanem az adott erdőben járó emberek viselkedésére is.

A vadőri tudnivalókról Festetics Pál is írt, aki a vad természetrajzával kezdte munkáját, és ugyan a világ azóta sokat változott ez továbbra is elengedhetetlen a feladat ellátásához, a vadászati etikett betartása, a hagyomány ápolása, de a humánus eljárás is részei ennek. Ezek ugyanis ma is létfontosságúak: a vad szokásai, az életmódja, az életének alapos ismerete, de éppígy fontos a tenyésztés, a feladatokból adódóan az elejtésének megfelelő módja, a feldolgozása. Különösen hangsúlyos viszont, hogy a védelmét hogy a vad védelmét mikét lehet ellátni, ehhez pedig milyen eszközökre, illetve – a vadászok leghűségesebb társaként is ismert – vadászkutyára van szükség.

Az sem elhanyagolható, hogy nem egy irodai munkakörről van szó, hanem komoly fizikai igénybevételről, de persze mindezért kárpótolja a vadőröket a természet közelsége. A nyilvántartásba vett vadőr komoly felszereléssel rendelkezik, szolgálati igazolvánnyal, egyenruhával, szolgálati jelvénnyel és a munkához elengedhetetlen lőfegyverrel is. Természetesen nélkülözhetetlen a táska, a lámpa, mobiltelefon, a vadásztőr, a térkép és a sérülések esetén létfontosságú egészségügyi csomag is, de a távcső hiányában elindulnia sem érdemes, ahogy a fegyvertartási engedélynek is kéznél kell lennie. A sportvadászok a vadászbolt online vagy személyes látogatásának segítségével hasonló felszerelésre tehetnek szert – az engedély kivételével.

Amennyiben a vadőr egy védett állatot veszélyben talál, értesítenie kell a természetvédelmi hatóságot, de a vadveszélyre is figyelnie kell, az érintett gazdákkal vagy a földek tulajdonosaival rendszerese kapcsolatot tartva. Amennyiben baleset történik, akkor a helyszínelésen is részt kell vennie, és ezzel a kötelezettségei nem értek véget, ahogy a feladatai alapján láthatjuk, tényleg az erdő őreként dolgozó vadőrnek.Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash


Kapcsolódó cikkek

Los Angeles üvegcsúszdája - a Skyslide

A Los Angeles-i üvegcsúszda

A világ egyik legextrémebb csúszdája a Los Angeles-i üvegcsúszda.

Városi televíziók - régiós tévék - magyarországi tv adók listája

Városi tv-k listája - nézz olyan tévéket is online, amik nincsenek ott a tévéden

Ha különböző magyar városok tv-it szeretnéd nézni, mi most összegyűjtöttük Neked, egy kattintással eléred mindet. Jó tévézést!

Home office lakberendezés minimál stílusban

Home office lakberendezés

A home office ma már nem ismeretlen fogalom. Jó, ha az otthoni iroda tágas, rendezett, igényes, ehhez pont megfelelő a minimalista stílus.