Kertrendezés környezetbarát módon

Minden kerttulajdonosnak az a célja és az álma, hogy szépséges kerttel rendelkezzen. Ennek érdekében sokan igen komoly lépéseket is tesznek. Azonban ma már a zöld tereprendezés, kertrendezés élvez prioritást, hiszen mindenkinek érdeke, hogy visszaszorítsuk a környezetszennyezést és ennek érdekében, tudatos lépéseket kell tennünk még az otthonunk, pontosabban a kertünk kialakítása során is. Mutatjuk azokat a természetes, környezettudatos lépéseket, amelyekkel sokat tehetünk a környezetünkért, a levegő és föld szennyezettségének megelőzéséért. És úgy óvhatjuk meg a környezetünket, hogy közben csodaszép kertünk is lehet.
Kertrendezés környezetbarát módon

Mi is az a zöld tereprendezés?

A zöld, az öko vagy más néven a fenntartható tereprendezés azt jelenti, hogy miközben megtervezzük, megvalósítjuk és karbantartjuk a kertünket, nem csak időt, hanem pénzt és energiát is megtakaríthatunk. A zöld tereprendezéssel jelentősen lecsökkentjük a talaj-, a víz - és a levegőszennyezést. Mutatunk is néhány tippet, hogyan is tehetjük ezt meg!

Komposztálás

A komposztálás voltaképpen nem más, mint egyes szerves anyagok újrahasznosítása, újra felhasználása. Ez a módszer nem csak arra alkalmas, hogy kevesebb szemetet termeljünk, hanem arra is, hogy a földünket, természetes, egészségre egyáltalán nem káros „műtrágyával” tegyük még termékenyebbé.

A komposztba mehet például zöldség és gyümölcs, kávézacc, tojáshéj. A komposzt azonban nem csak konyhai, hanem udvari hulladékot is tartalmazhat. A komposzttal biztosítjuk a növényeink számára a szerves tápanyagokat és ezzel a környezetünkkel is jót teszünk. Mert ha ezek a szerves anyagok a hulladéklerakóba kerülnek, a bomlásuk során, metán szabadul fel, amely károsítja a környezetünket.

A vegyi anyagok, a műtrágya elkerülése

A zöld kertészkedés, tereprendezés azt is jelenti, hogy a kertészkedés, a fűgondozás során nem használunk sem műtrágyát, sem pedig olyan vegyi anyagokat, amelyek nem csak a talajt, a vizet és a levegőt szennyezik, hanem a mi egészségünket is károsítják. Először is vizsgáljuk meg a kertünkben lévő talaj minőségét. Az is elképzelhető, hogy egyáltalán nincs is szükségünk sem műtrágyára, sem pedig vegyszerekre. A komposzttal nagyon jól helyettesíthetjük a műtrágyát, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz.

A vegyi anyagok károsak. Igaz, hogy nagyon hatékonyak a kártevőkkel szemben, viszont elpusztítják azokat a kisemlősöket, bogarakat és rovarokat is, amelyek hasznot hajtanak a kertben. Nem beszélve a kis állatainkról és a gyermekeinkről, akik a füves kertben játszanak és óhatatlanul is kapcsolatba kerülhetnek ezekkel a vegyszerekkel, amelyek rákos és hormonális betegségeket is okozhatnak.

Régi tárgyak, megújult köntösben

Azzal is zöldebbé válhatunk, ha régi, már nem használt, padláson, pincében porosodó tárgyakat nem hagyunk parlagon. Ezeket mind- mind fel lehet újítani és remek szolgálatot tehetnek a kertünkben. Ezzel a környezetünket is óvjuk, hiszen minél többen hasznosítanak újra, annál kevesebb kerti dekorációra van szükség. Ezzel pedig még pénzt is megtakarítunk.

Egy talicskába, vagy egy régi vödörbe is lehet virágot ültetni, egy régi kerékre rózsát lehet futtatni, de egy dézsában vagy egy régi, általunk kicsit felújított széken is nagyszerűen mutatnak az egynyári virágok.

Ültessünk virágokat a kertben

A világon óriási probléma, hogy a méhek és más virágokat beporzók, egyre kevesebb számban élnek a bolygón. Egyre kisebb és kisebb a természetes élőhelyük és nem csak a városokban, vidéken is. Ültessünk a kertünkben annyi virágot, amennyit csak tudunk, hiszen ezzel mi is segítjük ezeknek a kis szorgos beporzóknak a munkáját és így nem kell attól tartanunk, hogy nem lesz majd elegendő zöldség, gyümölcs vagy éppen méz a jövőben.

A vízzel való takarékoskodás

A vízzel nem csak a lakásban, a házban, hanem a kertben is takarékoskodni szükséges. Hogyan tehetjük ezt meg? Minél több olyan növény ültetésével, amelyek jól bírják a nyári meleget, de felállíthatunk a kertben úgynevezett esőhordókat. Az ezekben összegyűjtött esővíz szintén alkalmas a kerti növényeink öntözésére.

Nagyon hasznos a bio talajtakaró, amely nedvesen tartja a talajt, így kevesebbszer kell azt öntözni.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Miért van szükségünk beporzó rovarokra?

Miért van szükségünk beporzó rovarokra?

A beporzó rovarok munkáját mi is segíthetjük. Mutatjuk is, hogyan!

A kerti grill egy kertből sem hiányozhat

A kerti grill egy kertből sem hiányozhat

Végre teljesült a vágya, és boldog kerttulajdonossá vált? Azon jár az esze, hogy mi az, ami nem hiányozhat a kertjéből?

Életveszélyes lehet a silány minőségű búvárszivattyú

Életveszélyes lehet a silány minőségű búvárszivattyú

A fagyos téli hónapok után feltöltődés testnek és léleknek egyaránt, ha újra belakhatjuk víkendházunkat, feltámaszthatjuk a kertünket.