Miért van szükségünk beporzó rovarokra?

Igazából nem csak a rovarok lehetnek az úgynevezett beporzók, hanem a bogarak, a pillangók, a méhek, a denevérek is. Szükségünk is van ezekre a beporzókra, hiszen nagyon sok élelmiszert kapunk azáltal, hogy ezek a rovarok és egyéb állatok szorgalmasan végzik a munkájukat, azaz elősegítik a növények szaporodását. Ezek a rovarok, bogarak és egyéb állatok, virágport szállítanak a testükön, virágokat poroznak be és mi így jutunk zöldségekhez, gyümölcsökhöz és egyéb táplálékokhoz. Emellett a beporzók, az ökoszisztémát és a természetes erőforrásainkat is segítenek fenntartani.
Miért van szükségünk beporzó rovarokra?

A gazdaság fellendítésében is segítenek

A virágos növények mintegy 80 százalékának segítségre van szüksége a beporzáshoz. A beporzók több százezer növényfajnak nyújtanak beporzási szolgáltatásokat, még ha ez kicsit furán is hangzik. Önbeporzás is létezik, de a víz és a szél is segíti ezeket a beporzó folyamatokat.

Beporzó rovarokra és állatokra szükségünk van tehát, hiszen ez a tevékenység segíti, hogy az emberek minden táplálékhoz hozzájussanak. Voltaképpen elmondható, hogy a beporzók és a mézelő méhek is aktívan hozzájárulnak az adott ország gazdaságához, ezért is nagyon lényeges, hogy egyrészt védjük ezeket a rovarokat, bogarakat és kisebb állatokat, másrészt „adjunk nekik munkát”, azaz ültessünk minél több virágot, zöldséget, gyümölcsfát.

A beporzóknak kiemelkedő szerepe van az egészséges ökoszisztéma fenntartásában, hiszen részt vesznek a levegő megtisztításában, védelmet jelentenek a szélsőséges időjárással szemben, stabilizálják a talajt és nagy szerepük van az élővilág támogatásában is.

Hogyan segíthetjük a beporzó rovarokat?

Az egyik segítség az, ha növeljük a természetes élőhelyek számát, hiszen ezzel, sokkal több beporzót az adott helyre tudunk vonzani. Az lenne a legjobb, ha a kertes házban élők minél több virágot ültetnének, de még a városokban élők is ültethetnek minél több virágzó növényt, illetve ilyen szempontból is nagyon hasznos lenne a közösségi kertészkedés, hiszen nem csak saját magunknak termelnénk ezzel, hanem a beporzó rovarok munkáját is segítenénk.

A növények ültetését más intézményekben is szorgalmazni kellene, mint például iskolák, óvodák, más közösségi intézmények, cégek, vállalatok, hiszen ezzel mi magunk is hozzájárulunk az ökoszisztéma fenntartásához.

Azzal is sokat tehetünk, ha akár a közösségi médiában terjesztve, a beporzó rovarok munkájának fontosságát hangsúlyozzuk, illetve azzal is sokat teszünk, ha a helyi őstermelőket, például méhészeket támogatjuk, azaz tőlük vásárolunk mézet.

Ne hagyjuk, hogy a beporzó rovarok elpusztuljanak

A beporzók táborába tartoznak a méhek, a pillangók, a bogarak, a rovarok, darazsak, legyek, a denevérek, egyes madarak és kisebb állatok. Szükségünk van rájuk, ezért a legjobb, ha minél többféle és minél változatosabb növényeket ültetünk a kertünkbe. Hiszen köztudott, hogy egyre kevesebb a száma ezeknek a fajoknak, akik lassan elveszítik a természetes élőhelyüket. Segítségére van szükségünk, ezért nagyon fontos, hogy minden módon támogassuk őket.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Kertrendezés környezetbarát módon

Kertrendezés környezetbarát módon

A környezettudatosság kerül manapság fókuszba. Mindenkinek fontos, hogy ezt szem előtt tartsa. Azoknak is, akik saját kerttel rendelkeznek.

Miért van szükségünk beporzó rovarokra?

Miért van szükségünk beporzó rovarokra?

A beporzó rovarok munkáját mi is segíthetjük. Mutatjuk is, hogyan!

Életveszélyes lehet a silány minőségű búvárszivattyú

Életveszélyes lehet a silány minőségű búvárszivattyú

A fagyos téli hónapok után feltöltődés testnek és léleknek egyaránt, ha újra belakhatjuk víkendházunkat, feltámaszthatjuk a kertünket.