Miért jó a nyári sporttábor?

Rengeteg jótékony hatása és pozitív eredménye van egy nyári sporttáborban való aktív részvételnek. Összeszedtük a legfontosabb előnyöket és hatásokat.
Miért jó a nyári sporttábor?

Rengeteg jótékony hatása és pozitív eredménye van egy nyári sporttáborban való aktív részvételnek. Összeszedtük a legfontosabb előnyöket és  hatásokat.

Számos nyári sporttábor kitűnő lehetőséget nyújt az új képességek, technikák és módszerek elsajátítására. Ezek az örök klasszikusnak tekinthető gyermektáborok rendkívül népszerűek, ezért érdemes már időben eldönteni, melyikre esik a választásunk. Szinte mindenhol biztosított sportolási lehetőség kezdők, haladók vagy – specifikus helyeken – akár élsportolók számára is. 

Íme 5 pozitívum, amiért megéri beiratkozni egy megfelelő sporttáborba:

1. Egészséges életmód

A „World Health Organization” (WHO) szervezet szerint az 5 és 17 éves kor közötti gyerekek szervezete naponta legalább 60 perc mozgást igényel. Ezért a különböző sporttáborok elsődleges célja az egészséges életmódra való nevelés, valamint a mozgás szeretetének elérése. Természetesen a komolyabb célokat maguk elé tűző sportoló fiatalok számára is különösen jól jön, ha még egy extra nyári sporttáborban is részt vehetnek. 

2. Megfelelő technikák és képességek elsajátítása

Szuper, specifikus sportágakra fókuszáló táborokat szerveznek világszerte. Például egy jó foci- vagy tenisztáborban olyan új technikákat és módszereket sajátíthat el a delikvens, amelyeket máshol még nem tapasztalt. Emellett általánosságban elmondható, hogy bármilyen jellegű sporttábor garantáltan fejleszti az atlétikai képességeket, az állóképességet, a rugalmasságot és a kitartáshoz szükséges attitűdöt. 

3. Tolerancia és tudatosság

Mint bármilyen egyéb gyerektáborban, a sportfoglalkozások során nagymértékben fejlődik a tűrés és türelem képessége, ugyanis a versenyzés és a versengés dacára a sportszerűség okvetlen dobogós helyet érdemel. Ráadásul a rendszeresség és a szigorú időbeosztás is a tudatosságra neveli a sportolni vágyókat: a sportolás miatt tényleg be kell osztani például az étkezések időpontját, valamint nyilvánvalóan a mértékletességet is fontos elsajátítani.

4. Szociális készségek fejlesztése

„Sokszor előfordul, hogy barátok nélkül érkeznek a táborozók, tehát az ismerkedés és a nyitottság szinte elkerülhetetlen, ám koránt sem alapvetés – mondja Palotás Attila, a PEOPLE TEAM-táborok alapítója. – Az egyéni és a csapatsportok egyaránt lehetőséget szolgáltatnak a kommunikáció fejlesztésére, a különböző szociális alapkészségek és a nyitott hozzáállás elsajátítására.”

5. Önbecsülés és önbizalom

Több pszichológiai kutatás is bizonyítja, hogy célok kitűzésével, majd azok elérésével generálható legkönnyebben önbizalomnövelés. Nem kis kihívást jelent felkészülni egy igazi sporttáborra, majd becsületesen végig csinálni. Ezért a legtöbb táborozó valóban büszkén és elégedetten tér haza a feladatok sikeres teljesítése után. Természetesen kiemelkedő jelentőségű az edzők állandó pozitív dicséretei és visszajelzései, amennyiben ugyanis a srácok túlnyomó részben negatív kritikákkal szembesülnek a kihívás során, a vélt vagy valós kudarcokból nagy eséllyel alakulhat ki jelentős motivációcsökkenés.

Kapcsolódó cikkek

Home office lakberendezés minimál stílusban

Home office lakberendezés

A home office ma már nem ismeretlen fogalom. Jó, ha az otthoni iroda tágas, rendezett, igényes, ehhez pont megfelelő a minimalista stílus.

Top 6 látnivaló Montenegróban

Top 6 látnivaló Montenegróban

Aki Montenegróban jár, biztos, hogy talál valamilyen kedvére való programot.

Íme Amszterdam 3 kihagyhatatlan látnivalója

Íme Amszterdam 3 kihagyhatatlan látnivalója

Amszterdam valóban szuper hely, amely szinte bármelyik évszakban élvezhető.