A legkedveltebb tésztafajták

Fussilo, vermicello, ravioli, farfalla, esetleg hagyományos lasagna, illetve spaghetti? Vajon mi a közös ezekben a szavakban? Mi más, minthogy mindegyik ott van a legkedveltebb olasz tésztafajták között. A legízletesebb ételek többsége valamelyik felhasználásával készül, hiszen a pasta finomságokat mindenki szereti. De vajon melyek a legsikeresebbek? Bemutatjuk a legnépszerűbb fajtákat.
A legkedveltebb tésztafajták

A tészták változatossága

Manapság már szinte minden nap ehetünk valamilyen más formájú tésztát, hiszen közül 300 fajtát különböztetünk meg. Ezek döntő többsége Olaszországból származik, a felhasználásuk pedig még ennél is sokrétűbb. Az olasz pastak elkészítési módja szinte végtelen, hiszen használhatjuk húsos, de akár zöldséges, illetve édesebb fogások megalkotásához is.

A legnépszerűbb fajták

Ott van például a farfalle, amely egy lepke vagy masni alakú tésztafajta. Ezt legtöbb esetben tésztasalátákhoz fogyasztják, hiszen remekül passzol a paradicsomos és az olivabogyós változatokhoz egyaránt. Ne feledkezzünk meg az olaszok által nagyon kedvelt pennette rigate-ről sem, amihez szinte bármilyen szószt használhatunk, jól megragad benne a paradicsomos, a brokkolis, de még a tejszínes verzió is.

A tortiglioni elsősorban az olaszoknál kedvelt fajta, ott is inkább a Campania tartomány egyik leghasználtabb terméke. A lapos spagettinek is nevezett bavette egy hosszú tészta, ami ligúria tartományból származik. Legtöbb esetben pesztós és halas ételekhez fogyasztják előszeretettel. Nemcsak az olaszok szeretik nagyon a fusillit, hiszen idehaza is kedvelt tésztaféle. Ez még az araboktól származik, így eleinte főleg a déli részen volt megtalálható. Azóta azonban meghódította az egész világot. Alakjának hála szinte bármilyen szószt jól magába tud szívni, de jól passzol a tésztasalátákba is.

A két letöbbet fogyasztott pedig nem meglepő módon a penne és a spaghetti. Az előbbit még 1865-ben készítették el először, azóta viszont minden étlapon helyet kapott. Szinte minden étterem gyerekmenüjében megtalálható a paradicsomos penne, de a felnőttek is előszeretettel fogyasztják a finom fogást. A legismertebb és legkelendőbb pedig a spaghetti, amely mára már világsztárrá nőtte ki magát. Ehetjük paradicsommal, fűszerekkel, carbonara módra, vagy akár csípősebb szószokkal is egyaránt.

Természetesen, ha nem szeretnél boltban vásárolt terméket az asztalra tenni, akkor készíthetsz magatoknak is saját gyúrt tésztát. Ehhez csak egy tésztanyújtó gép forgalmazásával foglalkozó webáruházat kell felkeresned, ahol többféle berendezés közül válogathatsz. Ezek segítségével szinte bármilyen ételt megfőzhetsz a családnak.

Összegezve

Ki ne szeretné az olaszos ételeket? Nemcsak pizzák léteznek azonban, hanem közel 300 tésztaféle is, amik között van pár, ami hatalmas kedvenc. Mindenki ismeri a spaghettit, a pennét és a fusillit, de mi a helyzet a többivel? Reméljük, hogy a cikk elolvasása meghozta az étvágyadat!

Kapcsolódó cikkek

Top 6 látnivaló Montenegróban

Top 6 látnivaló Montenegróban

Aki Montenegróban jár, biztos, hogy talál valamilyen kedvére való programot.

Íme Amszterdam 3 kihagyhatatlan látnivalója

Íme Amszterdam 3 kihagyhatatlan látnivalója

Amszterdam valóban szuper hely, amely szinte bármelyik évszakban élvezhető.