A friss csótánytej a legújabb szuperital!

A csótánokat egy indiai kutatócsoport kezdte el nemrégiben vizsgálni. Kifejezetten egyféle fajt figyeltek meg, az úgynevezett Diploptera punctatát. Ez a csótányfaj kifejezetten a Csendes-óceán környékén honos, és igen különleges. Az a legnagyobb érdekessége, hogy bár az átlagos csótányok nem adnak tejet, ez a fajta mégis képes rá.

Amikor egy Diploptera punctata anya életet ad utódjának, a születést követően fehérjekristályokat tartalmazó tejet szivárogtat a babacsótányokba. Ezt a jelenséget figyelték meg és kezdték vizsgálni a tudósok, és igen érdekes, nem elhanyagolható eredményekre jutottak. Azt figyelték meg ugyanis, hogy ez a fehérjében gazdag anyag magas szénhidrát- és tápanyagtartalmú. Mivel azonban egy csótány megfejése lehetetlen vállalkozás lenne, a kutatók laboratóriumi körülmények között szeretnék a tejfehérjekristályokból az előállításáért felelős géneket kivonni és lemásolni.

Ha ez az eljárás sikerrel jár, és szintetizálni tudják az anyagot, illetve tejet tudnak belőle majd előállítani, akkor ez lehet a jövő „szuperitala”. Ez az eredmény pedig egy jobb jövőt hozhat a világba, mivel a magas kalóriatartalomnak köszönhetően az éhező országokba könyebben lehet majd a napi táplálékszükségletet biztosítani. Így lehet ez a kicsi és ritka élőlény az emberiség megmentője.  

„Ez egy fantasztikus módja a fehérjekiegészítésnek! Épp ideje volt már egy ilyen élelmiszer megjelenésének!” – nyilatkozta Subramanian Ramaswamy, a kutatás megfigyeléséből tanulmányt készített szerző.